Hver femte akademiker er underlagt klausuler

Når medarbejdere kommer og går, tager de dyrebar viden med sig.

Det forsøger mange danske virksomheder at forhindre ved at bruge konkurrence- og kundeklausuler i ansættelseskontrakter.

Men den udbredte brug af klausuler på især det private arbejdsmarked hindrer væksten og skal derfor rulles tilbage, dokumenterer en ny rapport fra Akademikerne, LO, FTF og Lederne ifølge Magisterbladet.

Formand for Akademikerne, Ingrid Stage, lægger ikke skjul på, at det er dybt problematisk, når virksomheder anvender klausuler til at holde på deres ansatte og forhindre gode ideer i at vandre.

- Det begrænser mobiliteten på arbejdsmarkedet, og det begrænser vidensdelingen. Og hvis man mener, at man bare kan binde de ansatte, så er der formentlig mindre motivation til, at man selv sørger for at videreudvikle sig, siger hun til Newspaq.

Ifølge en undersøgelse fra sælgernes fagforening Business Danmark er hvert femte medlem underlagt en konkurrenceklausul, der indebærer, at arbejdstageren i en fastlagt periode efter ansættelsen ikke må søge beskæftigelse i konkurrerende virksomheder.

Også Akademikerne har indhentet opgørelser fra en række af de akademiske medlemsorganisationer. Heraf fremgår det, at der er nedfældet en konkurrenceklausul i ansættelseskontrakten i 15-20 procent af alle akademiske ansættelsesforhold på det private marked.

Antallet af konkurrenceklausuler i Danmark er stort sammenlignet med andre lande. Og hver femte er alt for mange, påpeger Ingrid Stage.

- Vækst og innovation er det, vi skal leve af i fremtiden. Derfor er det meget problematisk, at hver femte ikke har samme mulighed for at søge et sted hen, hvor de kan udvikle deres innovative energi.

Udbredelsen af konkurrenceklausuler er meget branchebestemt. Flere amerikanske undersøgelser viser, at konkurrenceklausuler er særligt udbredt blandt teknologi- og it-virksomheder.

Også produktivitetskommissionen er kritiske over for brugen af konkurrenceklausuler, fordi de mener, det går ud over produktiviteten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip