Hver femte landbrugsansatte er fra Østeuropa

I de seneste år har antallet af østarbejdere i Danmark gang på gang sat rekord.

Og i landbruget og på gartnerierne udgør arbejderne fra de østeuropæiske lande nu mere end hver femte ansatte, mens hver syvende ansatte i rengøringsbranchen er fra Polen, Rumænien eller et af de andre østlande.

Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen og Danmarks Statistik, skriver Fagbladet 3F.

- Der er nogle jobområder, østarbejdere efterhånden sidder tungt på, forklarer Søren Kaj Andersen, lektor og ekspert i udenlandsk arbejdskraft fra Københavns Universitet, over for fagbladet.

Der er tale om job, hvor lønniveauet i forvejen er lavt, og som ofte ikke kræver en længerevarende uddannelse.

Østarbejderne kan typisk tjene fire-fem gange så meget ved at arbejde under dansk mindsteløn, end hvad de kunne tjene i hjemlandet.

- Man skal gøre sig klart, at vores arbejdsmarked er udvidet betragteligt og har skabt en enorm konkurrence, siger Søren Kaj Andersen, som spår, at tendensen med det stigende antal østarbejdere vil fortsætte.

- Bundlinjen er, at den her udvikling vil fortsætte. Mange arbejdsgivere har fundet ud af, det er noget, der fungerer for dem, vurderer forskeren.

Tallene vækker bekymring hos Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Morten Messerschmidt.

- Det er på tide, at regeringen indser, at de åbne grænser er en fejl og lukker dem igen, så vi kan få kontrol med dette område. Regeringen bør indse, at dette er et reelt problem og lave en handlingsplan.

- Der bør sættes en stopper for denne udvikling, så danske ufaglærte igen kan finde job uden at skulle frygte for deres løn og vilkår, siger Morten Messerschmidt i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip