Hver femte på kontanthjælp får over 200.000 kroner

Mens antallet af personer, der lever af kontanthjælp, har været konstant stigende siden 2008, viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, at hver femte på kontanthjælp får mere, end hvad der svarer til en lønindkomst på 200.000 kroner om året.

Alene i 2012 drejede det sig om 31.500 personer, når ministeriet medregner ekstra ydelser som eksempelvis børnefamilieydelse, børnetilskud, boligstøtte, friplads i daginstitutioner samt økonomisk hjælp i særlige tilfælde.

Af dem får halvdelen, hvad der svarer til en lønindkomst på over 250.000 kroner, skriver Politiken.

Tallene, der fremgår af et svar fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Folketingets Finansudvalg, vækker forargelse blandt de borgerlige partier.

Mens Venstre og Dansk Folkeparti lover at genindføre et kontanthjælpsloft, hvis magten skifter hænder efter et valg, vil Konservative og Liberal Alliance skære i ydelserne.

- Det er hverken rimeligt eller acceptabelt, at så mange får så meget. Det er et åbenlyst problem, vi som politikere må tage fat på, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, til Politiken.

Tal fra HK Handel viser, at mindstelønnen for en ufaglært kassemedarbejder er 17.230 kroner om måneden eller lige over 200.000 kroner om året.

Men tallene kan være svære at sammenligne direkte med kontanthjælpsmodtagernes samlede ydelser, fordi lavtlønnede også kan modtage en række af de ekstra ydelser.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) afviser over for Politiken, at der på baggrund af de nye tal er grund til at reagere.

Tirsdag viste tal fra Danmarks Statistik, at antallet af danskere på kontanthjælp er steget støt de seneste fem kriseår.

I december 2013 modtog 192.600 personer således en eller flere former for økonomisk hjælp til forsørgelse som for eksempel kontanthjælp. Det er en stigning på 19.400 i forhold til december 2012 og 59.600 i forhold til december 2008.

/ritzau/

Dagens Gossip