Hver femte plante er i fare for at uddø

Hver femte planteart er i livsfare. Det fastslår en historisk udredning fra Storbritanniens Kongelige Botaniske Have.

For første gang nogensinde har studiet forsøgt at kortlægge alle plantearter i verden. Slutestimatet lyder på 390.900 plantearter - og heraf er 21 procent i fare for at blive udryddet, mener de 80 forskere, der har deltaget i projektet.

Den største fare mod plantearterne er landbrug, der står for omkring en tredjedel af truslen mod plantearterne. Træfældning og almindelige menneskers blomsterplukkeri er de næststørste trusler. De truer hver femte af de plantearter, der er i livsfare.

Modsat står klimaforandringer blot for fire procent af truslen mod planterne i livsfare. Forskerne advarer dog om, at det kan være for tidligt at vurdere de langsigtede effekter.

- Taget i betragtning, hvor absolut fundamentale planter er for menneskers velvære, mad, brændstof og klimaregulering, er det vigtigt, at vi ved, hvad der foregår, siger lederen af Storbritanniens Kongelige Bontaniske Have, Kathy Willis.

Hun glæder sig over, at der nu findes en udtømmende udredning af alle verdens plantearter.

Studiet fremhæver 1771 områder i verden, der er særligt "vigtige planteområder". Meget få af de områder er i dag beskyttede.

I alt har studiet fundet 17.810 planter, der har medicinsk brug, mens 5538 er spiselige.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip