Hver femte syg smittet af frugt og grønt

Over de seneste år er 45.000 danskere blevet syge af at have spist frugt og grønt, der er importeret fra udlandet.

Men Fødevarekontrollen halter bagefter på området, skriver Berlingske.

For hver tredje gang frugt eller grønt bliver trukket tilbage, er det allerede for sent: Varen er både købt og fortæret, viser Fødevarestyrelsens opgørelser fra 2006 til nu ifølge avisen.

- Kontrolsystemerne er ikke fulgt med det stigende antal udbud af frugt og grønt, siger professor ved DTU Fødevareinstituttet Jeffrey Hoorfar til Berlingske.

Fødevarestyrelsens beredskabschef, Kim Sisgaard, erkender, at det er uheldigt, at varerne har ligget på hylderne i noget tid, før de bliver trukket tilbage. Men han tilføjer, at varernes kvalitet er virksomhedernes ansvar.

Også Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger, at ansvaret ligger hos supermarkederne.

I virksomhederne har de dog ikke tid til at vente på, at Fødevarestyrelsen får svar på prøver, siger kvalitetschef Karin Frøidt fra Coop.

- Særligt med frugt og grønt er vi nødt til at få varerne ud i butikkerne hurtigt, så de bevarer friskheden.

- Hvis vi i vores stikprøver så opdager bakterier eller pesticidrester, som ikke bør være der, trækker vi selvfølgelig varen retur hurtigst muligt, siger hun til Berlingske.

De 45.000 sygetilfælde svarer til, at hver femte, der bliver syg på grund af en fødevarer, har spist frugt eller grønt fra udlandet, der har indeholdt salmonella, campylobacter eller pesticidrester.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip