Hver femte unge håndværker er ledig

Flere end hver femte af de unge håndværkere i aldersgruppen 20-24 år er uden arbejde viser tal fra byggefagforbundenes arbejdsløshedskasser. Dermed har de unge en ledighed, der er omkring dobbelt så stor som generelt for bygningsarbejderne, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Vi risikerer at miste indtil flere ungdomsårgange og gøre samme fejl som i begyndelsen af 90'erne. Det er de unge og de nyuddannede, der bliver skoldet hver gang, der er krise. Derfor skal der handles. Vi skal alle gøre en indsats, men i sidste ende er det arbejdsgiverne, der hyrer og fyrer og derfor bør tænke langsigtet, siger Otto Nielsen, viceforretningsfører i 3F's a-kasse.

I 3FA siger det seneste tal, at ledigheden blandt de 20-24 årige er 22,1 procent, mens den generelle ledighed i Byggegruppen er 12 procent. Tallene omfatter både faglærte og ufaglærte, men hovedparten af ungegruppen er ikke mindst relativt nyuddannede murere og tømrere.

I Blik- og Rørarbejderforbundet er 21,4 procent af de unge svende i aldersgruppen 20-24 år uden job, mens forbundets generelle ledighed er på knap otte procent. Også i Dansk El-Forbund er de unge ledighed markant højere end elektrikernes generelle ledighed, men her er der tale om væsentligt lavere ledighed. Her er ungeledigheden 5,8 procent mod hele fagets ledighed på 3,3 procent.

Hos arbejdsgiverne Dansk Byggeri er afdelingschef Louise Pihl overrasket over, at de unges ledighed er så høj.

- Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er et resultat af krisen, fordi virksomhederne ikke mindst i en krisetid fastholder deres erfarne medarbejdere, men det vil være rigtig skidt, hvis vi taber en generation af unge, fordi vi ved, at arbejdskraften vil blive efterspurgt i fremtiden. Virksomhederne skal give de unge en chance, sådan som det faktisk sker som følge af nogle af vores partnerskaber, hvor virksomhederne forpligter sig til at tage unge ledige. Men også a-kasser og jobcentre skal være opmærksomme på de unge ledige, siger Louise Pihl.

 

Dagens Gossip