Hver fjerde blodprop i hjertet er ikke en blodprop

Det høje antal kommer bag på Hjerteforeningens forskningschef, Gorm Boje Jensen.

»Det er nyt, at der er så stor en andel, der har det, og at det er så farligt. Ofte er det ældre mennesker med en tilgrundliggende sygdom, der forårsager hjerteskaderne, som får det her. Men helt generelt er der også bare en større dødelighed ved den her slags type to infarkter,« siger Gorm Jensen.

Han oplyser, at en af de største mangler, der udspringer af de nye forskningstal, er, at mange af de patienter, der har type to infarkterne, bliver indlagt for andre skavanker som nyresvigt eller KOL. Og at der derfor ikke nødvendigvis bliver taget hånd om deres hjertesygdom.

»Mange af de her patienter bliver, som det er nu, ikke nødvendigvis behandlet af hjertelæger. Det kan for eksempel være et ældre menneske, der brækker benet og mister to liter blod. Vedkommende bliver så indlagt på en ortopædkirurgisk afdeling, hvor man koncentrerer sig om bruddet, og så glemmer man at se på at der også er kommet den komplikation, at den pågældende ældre har fået en type to infarkt i hjertet, som kan føre til, at man udvikler hjertesvigt og måske dør,« siger Gorm Jensen.

Ifølge Hjerteforeningen er næsten halvdelen af de type to blodpropramte patienter indlagt på andre afdelinger end hjerteafdelingen, hvilket kan vise sig at blive fatalt.

Derfor håber Hjerteforeningen nu, at forskningen, der blev foretaget på Odense Universitetshospital, vil danne grundlag for at sikre en bedre behandling af patienterne.

»Der er helt klart behov for retningslinjer for diagnosticering og behandling af type to infarkter. De skal sikre, at patienterne bliver set af en hjertelæge og vurderet for yderligere behandling,« siger Hjerteforeningens formand Henrik Steen Hansen i en pressemeddelelse.

Dagens Gossip