Hver fjerde vinker farvel til ferie

Kufferten ligger tom under sengen og klipklapperne er pakket væk på loftet.

Knap hver fjerde danske lønmodtagere mangler stadig at få afviklet feriedage på trods af, at vi i dag tager hul på et nyt ferieår.

23 procent har ferie til gode - og i gennemsnit er der tale om hele syv dage, som de kunne have holdt fri med løn.

Det viser en undersøgelse foretaget af DFDS Seaways blandt 876 danskere.

Seks ud af ti har forventninger om, at de kan overføre den resterende ferie til næste ferieår, men hver fjerde regner med, at ferien er gået tabt.

Hos hovedorganisationen FTF med 450.000 offentligt og privat ansatte lønmodtagere bliver formand Bente Sorgenfrey bekymret.

- Det er jo helt afgørende, at man får afholdt ferie og holder fri en gang imellem så man får restitueret. Det er ikke sundt ikke at holde fri. Lederne bør også sikre, at medarbejderne og de selv holder fri, så der bliver plads til at andet end at arbejde, siger hun til Newspaq.

Hun kalder det 'flot' og 'pænt', hvis afkaldet på feriedagene bunder i, at der skal produceres ekstra eller dækkes ind for andre, der er væk fra arbejdspladsen. Men hendes budskab til lønmodtagerne er, at man skal huske at tænke på sig selv.

- Jeg tror, folk er utrolig bange for at miste deres job. Og derfor har det en betydning for, hvor meget man anstrenger sig for at komme på arbejde hele tiden. Men man skal også huske at få slappet af og komme til kræfter, så man kan holde til et langt arbejdsliv, siger Bente Sorgenfrey.

Også i hovedorganisationen LO pointerer næstformand Lizette Risgaard, at der er en grund til, at lønmodtagerne har ret og pligt til at tage fem ugers ferie om året. I nogle overenskomster er der også indskrevet en sjette uge.

- Det er jo fordi, vi synes, at der kan være rigtig god musik i at komme væk og få stresset af. Få brugt tiden på venner og familie, alt det, som man ikke når i hverdagen. Vi må jo indrømme med et smil på læben, at det her arbejde tager jo ret meget af ens tid, siger hun.

61 procent af de danskere, der ikke har nået at afvikle al deres ferie, forventer at få overført ferien til næste år. Og ifølge ferieloven kan lønmodtagerene og arbejdsgiveren blive enige om at afholde ferien i det efterfølgende ferieår frem til 30. september.

25 procent forventer at restferien går tabt, mens ni procent regner med, at ferien bliver udbetalt.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip