Hver sjette forældre slår sit barn

En endefuld, en lussing eller et hårdt tag i armen, når børnene ikke arter sig, har siden 1997 været forbudt.

Alligevel tyer hver sjette forælder til at slå sit barn, viser en undersøgelse foretaget af Wilke for Newspaq.

16,8 procent svarer ja til, at de har slået deres barn. Samme resultat fandt man frem til i en større undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, i 2011, og det overrasker forskerne.

- Vi blev meget overraskede over, at tallet var så højt. Vi var forundrede over, at forældre ærligt fortalte om volden, hvilket kunne tyde på, at de ikke ser det som noget særligt. Vi ved fra andre undersøgelser, at forældre underdriver denne type oplysninger, og derfor regner vi med at tallet er højere, siger ph.d.-studerende Lisbeth Palmhøj Nielsen, der står bag undersøgelsen, til Newspaq.

Af de knap 17 procent, som har slået deres barn, har 78 procent givet en endefuld, mens 17 procent har givet deres barn en lussing.

Tallene vækker forargelse i Børnerådet, som mener, at problemet kalder på endnu mere opmærksomhed.

- Vi må blive ved med at oplyse om det her. Vi må blive at stille skarp på, at vold mod børn ikke er okay. Man må ikke holde op med at lave kampagner, for det er ikke noget der forsvinder af sig selv, siger jurist i Børnerådet Søren Gade Hansen.

Ifølge sociolog ved SFI Helene Oldrup, der har forsker i vold mod børn, er der flere forklaringer på, at forældre tyer til slag.

- Nogle forældre ved ikke bedre. Det er måske sådan, de selv er blevet. Men volden kan også stamme fra afmagt. Forældre kan være pressede over økonomiske eller arbejdsmæssige ting, og de kan derfor reagere ved at bruge vold som løsning på udfordringer i familien, forklarer Oldrup.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen har ét godt råd til den sidste gruppe, som i afmagt kommer til at slå.

- Gå væk. Gå en tur om huset eller tag en kop kaffe, når man kan mærke, den er gal. Når der så er faldet ro om situationen, kan man så løse problemet konstruktivt, siger Brun Hansen.

Hun opfordrer forældre til at sige undskyld, hvis de har forløbet sig, men minder om, at en undskyldning kun holder en gang.

Dagens Gossip