Hver sjette kører bil med alkohol i blodet dagen derpå

Skrevet af admin

02/12/2015

Dagens topnyheder

Mange bilister kører dagen efter, de har drukket. Og det kan betyde, at alkoholen stadig sidder i kroppen.

Faktisk erkender hver sjette dansker, at de kan have kørt med for meget alkohol i blodet, da de vågnede efter en fest og satte sig bag rattet.

Det viser en ny undersøgelse lavet af TNS Gallup for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring.

Samtidig siger fem procent, at de har kørt spritkørsel, uden at blive opdaget, inden for de seneste tre år.

Ifølge tal fra Sikker Trafik og Vejdirektoratet er mere end 1000 mennesker fra 2010 til 2014 kommet alvorligt til skade, og 187 er blevet dræbt i en ulykke, hvor mindst én bilist har været påvirket af alkohol.

Derfor er det vigtigt at sikre sig, at alkoholen ikke længere er i kroppen, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

- Påvirkningen fra alkohol fra aftenen før forsvinder ikke bare, fordi man har sovet den første beruselse ud. Det kan tage flere timer, efter man er vågnet, før man har en promille, der er under de tilladte 0,5,

- Det er vigtigt at huske, at kombinationen af træthed og alkoholens påvirkning kan skabe farlige situationer i trafikken og er ligeså strafbart som alt andet spritkørsel. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at alkoholen er ude af kroppen, før man sætter sig bag rattet, siger han.

Men det er ikke kun promillen, der kan påvirke ens evner til at køre bil.

- Selv om ens promille er under 0,5, kan det stadig være farligt at køre bil dagen derpå. Der kan nemlig være flere andre ting, som også har indflydelse på, om man er i stand til at køre bil på sikker vis, siger Kim Rud-Petersen.

- Det kan eksempelvis være træthed og stress, der kan reducere ens opmærksomhed. Derfor bør man lade bilen stå, hvis man føler sig træt og uoplagt.

/ritzau/