Hver tiende dansker bryder sig ikke om julen

Skrevet af admin

24/12/2015

Mest læste i dag

Siden 1. december har utallige kalenderlys talt ned til denne dag, hver søndag er et nyt adventslys blevet tændt i nedtællingen - og rundt omkring i de danske hjem står juletræet klar til dans og gaver.

Men det er ikke alle, der har glædet sig til juleaften. Hver tiende dansker bryder sig slet ikke om julen som højtid, viser en meningsmåling, som Megafon har foretaget for Politiken.

Men hvad kan man dog have imod julen, kan flertallet undre sig over. Den største årsag til julevæmmelsen er ifølge undersøgelsen det forbrugsræs, som højtiden har udviklet sig til.

Julen har heller aldrig før fyldt så meget i vores bevidsthed og på vores bankkonto, pointerer historiker Benno Blæsild, der har skrevet flere bøger om julen og dens kulturhistorie.

- Julen har sandsynligvis aldrig fyldt så meget, som den gør nu. Både i vores kulturelle bevidsthed og især i vores forbrugsmønstre. Som makroøkonomisk størrelse har den gigantisk meget større betydning nu end nogensinde før, siger han til Politiken.

Og det kan mærkes i butikkerne. Julehandlen varmer i detailhandlen, som hiver over 20 procent af årets omsætning hjem i december, pointerer Dansk Erhverv.

Ifølge en prognose fra erhvervsorganisationen vil danskernes juleindkøb i år løbe op i 8,6 milliarder kroner.

I Politikens undersøgelse svarer 10 procent af de adspurgte, at de er helt enige eller overvejende enige i udsagnet "jeg bryder mig ikke om julen som højtid."

76 procent er helt uenige eller overvejende uenige i udsagnet, mens 14 procent hverken er enige eller uenige.

Undersøgelsen blev gennemført 14. og 15. december i år, og 1.124 personer deltog.

/ritzau/