Hver tiende forælder får depression efter fødslen

Det viser en ny sundhedsprofil for børn og gravide i Region Hovedstaden, som Statens Institut for Folkesundhed har gennemført.

Og det er ikke kun mødrene, der slås med depressionslignede tilstande efter fødslen. Det gør fædrene også.

»Der er næsten lige så mange af fædrene - omkring syv-ti procent - der oplever en depression efter fødslen. Det er overraskende mange,« siger chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet.

Fødselsdepressionen hos både mænd og kvinder spænder over en række depressive tilstande.

»Man gik og troede, at man skulle være glad, da barnet blev født, men så går det lige omvendt, og det skaber en stor selvbebrejdelse. Man bliver tungsindig, føler hjælpeløshed og magtesløshed. Man får svært ved at holde barnet ud, synes det græder og er urolig hele tiden,« siger Svend Aage Madsen.

»Hvis det ikke bliver behandlet, kan det blive noget langvarigt, der også kan sætte sig spor hos barnet i form af vrede over for barnet og mangel på kontakt med barnet,« siger Svend Aage Madsen.

Rigshospitalet vil sammen med læger i det indre København igangsætte et forsøg, hvor man forsøger at tage en eventuel fødselsdepression i opløbet.

»Vi planlægger et projekt med de praktiserende læger, hvor vi vil screene kommende forældre i et forsøg på at opdage, om de er i risikozonen for at udvikle en depression efter fødslen,« siger Svend Aage Madsen.

De mænd og kvinder, der opspores ad den vej, vil blive tilbudt terapi - individuelt eller i grupper.

Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning på Rigshospitalet behandler cirka 100 kvinder og cirka 50 mænd for fødselsdepressioner om året.

»Men der er slet ikke behandlingstilbud nok - det er svært for de enkelte kommuner at have et apparat til at håndtere den slags,« siger Svend Aage Madsen, der skønner, at cirka 10.000 mænd og kvinder i hovedstadsområdet årligt rammes af en reaktion efter fødslen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip