Hver tredje benytter ikke mulighed for kræftscreening

Mere end hver tredje kvinde fravælger tilbuddet om at blive undersøgt for celleforandringer, der kan være et forstadie til livmoderhalskræft, efter at være blevet indkaldt.

Det oplyser Danske Regioner til DR Nyheder.

Tallene fremgår af en rapport fra Kompetencecenter for Epidemiologi og Biostatistik på baggrund af tal fra 2010.

Ifølge rapporten undlader lidt over 35 procent at benytte sig af tilbuddet om screening for livmoderhalskræft af den ene eller anden grund, lyder det fra Danske Regioner.

Hos Kræftens Bekæmpelse er overlæge Iben Holten ked af den lave deltagerprocent.

- Det er trist. Og det er alt for lavt, for med den her screening har vi en virkelig god mulighed for at forebygge livmoderhalskræft, siger hun til DR Nyheder.

Danske kvinder får hvert tredje år en invitation til screening for livmoderhalskræft, fra de er fyldt 23 år.

Hvis de ikke svarer på den første invitation, får de efterfølgende to andre henvendelser.

Efter den tredje henvendelse har kvinderne 270 dage til at møde op hos lægen til undersøgelse, inden de bliver listet som "ikke deltagende" i screeningen.

Iben Holten forklarer den lave deltagerprocent med, at kvinderne er så unge, når de bliver indkaldt.

- Jeg tror ikke, at mange af de unge ved, at de kan få den her sygdom. Halvdelen af kvinderne, der får livmoderhalskræft, er under 45 år, og det tror jeg ikke, at de unge ved, siger hun.

Normalt tilbydes alle danske kvinder i alderen 23-64 år undersøgelsen. Kvinder under 50 år skal indkaldes hvert tredje år, mens kvinder over 50 år skal indkaldes hvert femte år.

Men tirsdag kom det frem, at en fejl i it-systemet hos Danske Regioner har haft den konsekvens, at 27.000 kvinder ikke er blevet indkaldt til undersøgelsen mellem 1981 og 2007.

8000 af kvinderne har selv taget initiativ til at blive tjekket, mens resten nu modtager et brev fra Danske Regioner med indkaldelse.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip