Hver tredje europæer med hiv kender ikke til smitten

Skrevet af admin

17/10/2013

Mest læste i dag

Hver tredje hiv-smittede i Europa ved ikke, at de er smittet, og de risikerer dermed at smitte andre.

Det viser en stor, fælleseuropæisk undersøgelse, som den danske professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet, Jens Lundgren, står bag, og som bliver offentliggjort torsdag, oplyser DR Nyheder.

I alt er 2,4 millioner europæere smittet med hiv, og 850-900.000 af dem uden at vide det.

I Danmark genkender Aidsfondet tallene. Ifølge Ida Brix, kommunikationsansvarlig hos fondet, arbejder man i Danmark med, at hver femte hiv-smittede ikke kender sin sygdom.

- Halvdelen af dem, der bliver testet for hiv, bliver testet for sent, altså når de allerede burde være i medicinsk behandling, siger hun til DR Nyheder.

Som hivsmittet kan man gå rundt i flere år uden at vide, at man smittet. Symptomerne viser sig typisk først efter otte til 11 år, hvor immunsystemet nedbrydes.

Den effektive behandling, som tilbydes i dag, er mest effektiv, hvis den bliver sat i værk i tide.

Grunden, til at alt for få bliver testet for hiv, skyldes, at de praktiserende læger er bange for at fornærme nogen ved at tilbyde en hivtest, så snart de mindste symptomer viser sig, mener både Jens Lundgren og Aidsfondet.

Jens Lundgren har sammen med en europæisk kollega defineret nogle kriterier, der bør føre til, at man tester for hiv.

- Det er for eksempel leverbetændelse, tuberkulose, livmoderhalskræft, svamp i spiserøret og lymfeknudekræft, siger han til DR Nyheder.

De sygdomme har en potentiel sammenhæng med hiv-infektion.

Fra 2009 til 2010 steg antallet af hivsmittede i Europa for første gang i flere år, og i Østeuropa ser man den største stigning i hivramte blandt både hetero- og homoseksuelle i verden.

/ritzau/