Hver tredje fyrværkeriskade går ud over børn og unge

Skrevet af admin

12/12/2014

Mest læste i dag

Da 2014 blev skudt ind for knap et år siden, og nytårshimlen blev oplyst af farverigt fyrværkeri, fik det konsekvenser for et større antal børn og unge under 15 år.

Cirka en tredjedel af alle fyrværkeriskader ramte nemlig netop denne gruppe, viser en opgørelse fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der har indsamlet tal fra alle sygehuse i Danmark for nytårsdøgnet sidste år.

Tallene viser, at 66 børn under 15 år måtte en tur på skadestuen som følge af fyrværkeriskader 31. december til 1. januar. Det svarer til 30 procent af de i alt 228 personer, der kom til skade med fyrværkeri.

- Det er altid bekymrende, når børn og unge bliver ramt af fyrværkeriskader. De fleste skader i denne aldersgruppe sker blandt børn og unge over 10 år, men derfor er man stadig nødt til også at være opmærksom på de yngste børn, som ofte blot er tilskuere til fyrværkeri, siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden i en pressemeddelelse.

Halvdelen af de unge havde selv antændt fyrværkeriet, og derfor opfordrer fonden forældre til at opstille nogle klare regler for hvem, hvor, hvornår og hvordan man fyrer krudt af, når nytårsaften bliver fejret.

- Børn og unge under 15 år forstår ikke altid faren ved fyrværkeri eller konsekvenserne af deres handlinger. Derfor anbefaler vi, at forældre viser sig som gode rollemodeller for deres egne såvel som andres børn, når nytårshimlen i år skal oplyses af fyrværkeri, siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden.

Ud af de 66 fyrværkeriulykker blandt børn og unge under 15 år blev 13 betegnet som alvorlige.

Henriette Madsen opfordrer forældre til at sørge for, at børnene har sikkerhedsbriller på og holde afstand til det farlige krudt.

Det halter dog både for børn og voksne, når det kommer til at tage beskyttelsesbriller på.

- Vi ser desværre stadig en række ulykker, hvor man ikke har haft beskyttelsesbriller på. Øjenskader hører til de mere alvorlige ulykker, da en synsskade eksempelvis kan følge børnene resten af livet, siger overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen.

/ritzau/