Hver tredje skoleleder afviser indgreb

Således tager næsten en tredjedel af skolelederne ifølge en rundspørge foretaget af Berlingske Research afstand fra et indgreb. Ud af 500 adspurgte skoleledere er 29 procent enten overvejende uenige eller meget uenige i et regeringsindgreb nu.

Uenigheden bliver blandt andet forklaret med et ønske om at respektere den danske model på arbejdsmarkedet. Men ifølge skoleledernes formand, Anders Balle, hænger den formentlig først og fremmest sammen med ønsket om et godt arbejdsklima på skolerne, når konflikten engang er ovre.

»Der er et bredt ønske om, at det hele bliver afsluttet i nogenlunde fred og ro, så der er et tåleligt arbejdsklima bagefter på skolerne. Men nogle skoleledere frygter måske, at et skarpt indgreb, der ender med den løsning, KL ønsker, vil betyde, at lærerne føler sig tromlet, og at det vil gøre samarbejdet tungt bagefter,« siger Anders Balle og tilføjer, at han ikke er overrasket over, at næsten en tredjedel af lederne siger nej tak til et indgreb.

Over halvdelen af de adspurgte skoleledere er dog meget enige eller overvejende enige i, at regeringen bør gribe ind i konflikten nu.

»Men vores største ønske er, at parterne indgår et forlig. Men det sort ud,« siger Anders Balle.

Som det er nu, hvor det ifølge Anders Balle »foregår roligt ude på skolerne«, er der »ikke pres på regeringen for at gribe ind«.

»Nu må det være parterne, der må komme til forhandlingsbordet. Det er for tåbeligt at lade det køre så lang tid,« mener han.

Lærernes formand, Anders Bondo, kalder det »underligt«, at »de (skolelederne, red.) ikke alle sammen synes, at nu skal de elever have noget undervisning«.

»Det er voldsomt belastende for eleverne. Det er ikke for at klynke, men det er altså også voldsomt belastende for lærerne at blive holdt udenfor, så de ikke kan passe deres arbejde,« siger Anders Bondo og understreger, at »skolelederne har et stort ansvar for at få lærerne tilbage i skolen med engagement og begejstring«.

Professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet vurderer umiddelbart, at der er større sandsynlighed for et indgreb end en aftale.

»Når regeringen er færdig med at forhandle vækstpakker, kan den vælge at gribe ind. Ikke mindst hvis den fornemmer, at der er folkelig opbakning og forståelse for et indgreb,« siger han.

Flemming Ibsen er forsigtig med at sige, hvornår et eventuelt indgreb vil komme. Men han vil ikke afvise, at det kan ske sidst i denne uge.

»Regeringen kan også lade konflikten køre ind i maj med henvisning til, at den respekterer den danske model. Det vil den sikkert helst kunne sige til 1. maj,« siger han og fortsætter:

»Hvis konflikten fortsætter ind i maj, vil det for alvor gøre ondt på lærerne og gøre dem møre. Det kan måske presse dem til forhandlinger og gå ind på KLs betingelser.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip