Hver tredje unge er afhængig af mobilen - og det er også de voksnes skyld

Skrevet af Laura Nygaard

26/06/2015

Mest læste i dag

Næsten hver tredje unge fortæller i en undersøgelse, at de føler sig afhængige af deres telefon, og flere efterspørger hjælp til at reducere forbruget fra deres forældre. Ifølge medieforsker behøver alarmklokkerne dog ikke at ringe.

I en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet fortæller 40 pct. af pigerne og 22 pct. af drengene - det er sammenlagt 31 pct. af de unge - at de føler sig afhængige af telefonen.

Afhængighed beskriver de blandt andet som trangen til at gennemtjekke alt på Facebook hele tiden, selvom der ikke rigtig er noget om dem selv.

Læs også: Drenge afleverer mobil til politiet - men laver først denne video til ejeren

Ifølge medieforsker ved Københavns Universitet og formand for Medierådet for Børn og Unge, Anne Mette Thorhauge, behøver man dog ikke være bekymret over, at de unge bruger udtrykket ‘afhængig’.

- Vi er også afhængige af vores arbejde, og nogen kan føle sig afhængige af deres cykel, siger medieforskeren, der mener, man først behøver at være bekymret, når afhængigheden går ud over livskvaliteten, nattesøvnen og samværet med vennerne - indtil da er mobilen et almindeligt værktøj, der har stor betydning i hverdagen.

Ifølge flere af de unge i undersøgelsen har de bl.a. telefonen på sig på alle tider af døgnet, fordi de føler et social pres fra vennerne om at svare tilbage med det samme, men også fordi forældrene forventer, at de hele tiden kan få fat på deres børn, når de ikke er hjemme.

Læs også: Politiet advarer unge: Overlad ikke din mobiltelefon til andre

Og netop forældrene nævner flere af børnene som en medvirkende faktor i forhold til deres eget mobilforbrug:

- Min far bruger også sin mobil, sådan lige når vi er færdige med at spise. Så kan han godt finde på at tage den frem, siger Lea, som er en af de 2.000 skoleelever i alderen 13 til 15, som Børnerådet har talt med.

Og hun bakkes op af Cecilia:

- Min mor har fortalt, at hendes chef midt i møder, når de sidder og taler sammen, så sidder han lige pludselig bare med sin mobil.

Og medieforskeren Anne Mette Thorhauge mener da også, at forældrene har noget at sige, når deres børn nærmest lever med telefonen naglet til hånden. Og ofte er de voksne måske slet ikke klar over, hvor meget de selv bruger deres smartphone i hverdagen.

Læs også: Her er app’en, du ikke tør downloade på din mobil

- Jeg tror, mange forældre ville blive forbavsede over, hvor meget de selv bruger mobilen, hvis de lige tænker sig om. Men de overvejer måske ikke, at de bruger den, når de f.eks. bare følger med og tjekker nyheder, siger hun.

Samtidig med at flere af de unge peger på, at det kan være svært at lægge telefonen fra sig, når forældrene selv bruger dem så meget, mener de, at deres forældre meget gerne må hjælpe dem med at sætte forbruget lidt ned.

Til det har Anne Mette Thorhauge et par enkle råd til forældrene:

1. Sæt ind tidligt - og tidligere end man skulle tro
Mange tror, at de unge først begynder at bruge sociale medier i teenagealderen, hvor de får profiler på Instagram og Facebook, men allerede når de er 7-11 år, begynder mange at spille online computerspil, som også virker som sociale netværk.

Tag derfor en snak med dem i denne alder, inden de når den famøse teenage-trods-alder, hvor de vender det hvide ud af øjnene ved ethvert velmenende råd, fortæller hun.

Læs også: Så gammelt skal dit barn være, før det får sin første mobiltelefon

2. Brug dialog istedet for at udstikke regler
Tal sammen om, hvad man kan gøre for at holde forbruget på et sundt leje. De unge er mere tilbøjelige til at følge regler, som de selv har været med til at formulere.

3. Sæt dig i deres sted
Hvad gør vi egentlig selv? Og ville vi f.eks. selv være i stand til at lægge telefonen i skuffen fra vi får fri fra arbejde og indtil vi har spist aftensmad?

4. Gør det til et fælles projekt
Det kan være svært at få teenagedatteren til ikke at pille ved telefonen om natten, hvis alle veninderne sms’er løs på dette tidspunkt. Tag derfor en snak på klassen og gør det til en fælles norm, så alle er enige om, at der f.eks. ikke kommunikeres, når der burde soves.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: