Hvert fjerde barn i verden er udsat for vold

Skrevet af admin

25/09/2015

Dagens topnyheder

Hvert fjerde barn i verden har mindst en gang i sin opvækst været udsat for vold. Det vil FN nu til livs. Derfor er et punkt i de globale 2030-udviklingsmål, at vold mod børn skal afskaffes.

Fredag vedtages målene ved et topmøde i FN's hovedkvarter i New York. Det sker, efter at målsætningerne har været til forhandling igennem de seneste tre år.

Størstedelen af verdens lande forpligter sig dermed til at bekæmpe vold mod børn, og det gælder også Danmark.

Ifølge Red Barnets seniorrådgiver, Gitte Jakobsen, er det en vigtig kamp at tage del i, for vold i hjemmet er ikke koncentreret i u-landene. 20 procent af danske børn oplever fysisk eller psykisk vold.

- Al vold kan sætte dybe spor i barnet. Det kan være en voldsom oplevelse, selv hvis det kun er en lussing en enkelt gang, siger Gitte Jakobsen.

Volden kan få konsekvenser langt ind i voksentilværelsen, da det kan opleves som et tillidsbrud og give dårligt selvværd. Gitte Jakobsen mener, at der skal oplysning til for at hjælpe børnene.

- Det vigtigste middel er viden. Børnene skal kende deres rettigheder, og forældrene skal have redskaber til, hvordan de kan opdrage deres børn uden vold, siger hun.

I udviklingslandene er det en mere omfattende kamp, der skal kæmpes.

Eksempelvis oplever hele 92 procent af børnene i det vestafrikanske land Togo vold. Det fortæller Børnefondens projektrådgiver, Jeanette Krøner.

- I vestafrikanske lande udsættes mange børn for vold dagligt. De voksne ser det som helt almindelig børneopdragelse - ikke som brud på en fundamental rettighed, siger Jeanette Krøner.

Selvom flere børn skal hjælpes, mener Jeanette Krøner, at det langt hen ad vejen er de samme værktøjer, der skal tages i brug i Afrika som i Danmark.

Myndigheder, lærere og forældre i de udsatte lande skal have alternativer til, hvordan børn kan opdrages.

Derfor er Børnefonden også begejstret for, at FN nu sætter fokus på problemstillingen på verdensplan. Ifølge Jeanette Krøner er det en stor hjælp, at målene er globale.

- Med disse mål arbejder alle lande mod fælles målsætninger, og det gør processen lettere. Og når landene forpligter sig, betyder det, at de skal måles på, om de opnår resultater. Derfor tror jeg på, at det kan lade sig gøre, siger Jeanette Krøner.

/ritzau/