Hvide fingre er en overset arbejdsskade

Hvis du arbejder i timevis udendørs med en rystepudser, vinkelsliber eller andet vibrerende værktøj, så skal du passe på, at du ikke udvikler 'hvide fingre'.

Forrige år anmeldte 130 danskere skaden. Men op mod 500 bliver hvert år ramt af hvide fingre, der i værste fald kan ødelægge arbejdslivet, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Timelangt arbejde i kulde hver dag øger risikoen for at udvikle skaden, der gør, at blodet ikke strømmer ud i blodkarrene i fingrene.

Det fortæller ledende overlæge på arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital, Lilli Kirkeskov.

- Så bliver fingrene fuldstændig ligblege og følelsesløse. Og når man et stykke tid efter kommer ind i varmen, så bliver de voldsomt røde og smertende, fortæller hun til Newspaq.

Under 100 årligt får i sidste ende godkendt skaden som en arbejdsskade og får erstatning. De fleste er ikke opmærksomme på, at det kan skyldes arbejdet med værktøj i kulde, fortæller Lilli Kirkeskov.

- Efter min vurdering lider langt flere af det. De er bare ikke klar over, at det er en arbejdsskade, der er anerkendt, og som man kan få erstatning for.

Hun anbefaler i første omgang, at man går til egen læge, hvis man har mistanker om, at man er ved at udvikle skaden. Lægen kan så anmelde det som arbejdsskade eller henvise til en arbejdsmedicinsk afdeling.

Når skaden er sket, er den eneste virkningsfulde behandling ind til videre at sørge for, at fingrene ikke bliver kolde.

Hvide fingre kan til et vist omfang forebygges ved at bruge vibrationsdæmpende handsker, fortæller Lilli Kirkeskov. Hun anbefaler også professionelle at sætte sig ind i Arbejdstilsynets vejledninger.

- Der findes regler for, hvor meget man må bruge de værktøjer, der vibrerer mest. Man kan også se på værktøjet, hvor meget det vibrerer. Og så findes der efterhånden rigtig godt værktøj, hvor man har nedbragt vibrationerne, siger hun.

Dagens Gossip