Hvordan får man en god sædkvalitet?

Skrevet af Videnskab.dk

24/09/2013

Mest læste i dag

En ud af fire danske mænd har en sædkvalitet, der ikke er i top. Så derfor er det oplagt at spørge sig selv, hvad man egentlig kan gøre for at beskytte sin sædkvalitet?

Er det for eksempel rigtigt, at man bør holde sig fra vinterbadning med sauna-ture og varme bade?

Og hvilke gode råd findes der for at forhindre, at sæden bliver slatten?

Læs også hos Videnskab.dk: Forurenet vand gør sæden slap

Spørgsmålet, som handler om at sikre de kommende generationer, kan besvares af professor Tina Kold Jensen, der forsker i mænds sædkvalitet ved Syddansk Universitet og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

På baggrund af hendes egne – såvel som andres – undersøgelser kommer hun med bud på, hvad der er myter, og hvad der er fakta i forhold til dårlig sædkvalitet. Desværre ser det ud til, at du faktisk ikke selv har særlig stor indflydelse på, om du har god eller dårlig sædkvalitet.

»Vi tror, at meget bliver afgjort allerede før, du bliver født. Vores undersøgelser viser, at den helt store påvirkning af sædkvaliteten kommer af, om din mor røg, da hun ventede dig. Og det kan man jo ikke gøre så meget ved nu. Det tyder dog også på, at det påvirker sædkvaliteten, hvis du selv ryger,« siger Tina Kold Jensen, siger hun.

Læs også hos Videnskab.dk: Lev længere med god sæd

Selvom du i dag ikke har indflydelse på den største årsag til, om du har dårlig sædkvalitet, er der stadig en række faktorer, der er fælles for mænd med dårlig sædkvalitet.

Det giver os et fingerpeg om, hvad man skal undgå. Mænd med dårlig sædkvalitet: drikker typisk meget cola, er typisk overvægtige, spiser meget umættet fedt – fede mejeriprodukter, friture-mad og fedtet på kanten af kødet

Til gengæld viser flere studier, at mænd, der motioner, har bedre sædkvalitet.

Der findes også mange myter om, hvad der forårsager slap sædkvalitet. Blandt andet at man skal undgå at gå i stramt tøj.

»Det med stramt tøj kan vi ikke genfinde i undersøgelserne. Der er tale om en kortvarig påvirkning, der forsvinder igen. Så det lader ikke til at være det, der påvirker sædkvaliteten,« siger Tina Kold Jensen.

Læs, hvilke af myterne, der er hold i, og hvilke der flopper, hos Videnskab.dk.