Hvordan holder batterier i længst tid?

Det kan være en dyr omgang at købe nye batterier til din mobiltelefon, når de gamle batterier er slidt op. Men hvordan skal man egentlig behandle sine batterier for at få den bedst mulige levetid?

Forskerne fortæller, at man først og fremmest bør finde ud af, hvilken type batteri der sidder i mobiltelefonen, kameraet, barbermaskinen eller den bærbare computer – der er nemlig stor forskel på, hvordan de enkelte batterityper bør behandles.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du får en udførlig forklaring på, hvordan du optimalt set behandler dine batterier, i forhold til hvilken type de er: 

Først skal vi lige have et par begreber på plads.

• Når forskerne taler om batteriets kapacitet, er der tale om dets ydeevne per opladning – altså hvor længe batteriet holder, før det skal oplades igen.


• Når forskerne derimod taler om batteriets levetid, henviser de til den tid, som går, før batteriet er helt ødelagt og skal skiftes ud – ofte kan batteriet nemlig være helt nedslidt, før selve apparatet er udtjent.

Vi begynder med at se på nikkel-cadmium-batterier – også kendt som NiCd-batterier.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor mister batterier deres styrke 


Du har måske hørt, at det før i tiden var ’god latin’ at lade batterier køre helt flade, før man genopladede dem, og det er fuldstændig korrekt – i hvert fald, når det gælder denne gamle batteritype.

»Nikkelcadmium-batterier har en hukommelseseffekt – det vil sige, at de er følsomme over for deres historie. Hvis man ikke aflader dem helt, før man sætter dem til opladning, så får batteriet mindre og mindre kapacitet – det holder altså i kortere tid, før det skal oplades igen,« forklarer seniorforsker ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Poul Norby.

Tidligere var nikkelcadmium-batterier de mest udbredte genopladelige batterier på markedet, men i dag bruger man dem stort set ikke længere, fortæller Poul Norby.

Læs også hos Videnskab.dk: Oplad din smartphone i lommen på Roskilde Festival
 

Dagens Gossip