I aften slutter verdens største økonomiske redningsaktion

Skrevet af admin

16/12/2015

Dagens topnyheder

Når den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, onsdag aften fælder dom over den amerikanske rente, sætter hun den med al sandsynlighed op. Dermed stopper en på alle måder historisk omgang førstehjælp til verdens største økonomi.

Efter at finanskrisen i 2008 ramte økonomien som en lige højre til kæben, sænkede USA hurtigt sin rente til nul. Kort efter begyndte staten at pumpe penge ud i samfundet ved at købe obligationer. Begge dele for at sætte skub i økonomien.

Opkøbene stoppede i 2014, og i aften forlader USA efter alles forventning nulrenten efter otte års krisebekæmpelse. Den længste i moderne historie.

- Sandsynligheden er tæt på 100 procent for, at renten bliver hævet, siger chefstrateg i Danske Bank Frank Øland og fortsætter:

- Man er gået meget længere med stimuleringen af økonomien, end man nogensinde har gjort før. Så en rentestigning er et meget stort skridt for at få verden tilbage på rette spor.

Allerede fra krisens start sammenlignede økonomer og historikere den med den store depression i 1930'erne. Den startede med et aktiekollaps og endte med en lang, økonomisk depression.

For ikke at gentage historien igangsatte USA sin nuværende pengepolitiske stimulus, og centralbanker verden over er fulgt efter. Det har virket, og økonomien er nu igen på rette spor. Spørgsmålet er, om økonomien er stærk nok til at modstå højere renter.

- Kigger vi på depressionen i USA, så blev renten sænket, som vi har gjort det nu. Men USA strammede faktisk pengepolitikken igen i 1936, og det udløste en ny recession, siger professor i økonomihistorie ved CBS Per H. Hansen og fortsætter:

- Der havde man helt de samme diskussioner som i dag i forhold til, om de lave renter var i gang med at skabe en ny boble. Men der hævede man renten for hurtigt.

Hos Danske Bank forventer Frank Øland ikke, at aftenens forventede rentestigning vil sætte markederne på den anden ende eller slå økonomien tilbage i kriseterritorium.

- Rentestigningen har været varslet længe og bør ikke komme som en overraskelse for nogen. Samtidig er den amerikanske økonomi stærk, og boligmarkedet er i et decideret opsving, siger Frank Øland og tilføjer:

- I Danmark kan det få renterne på fastforrentede boliglån til at stige en smule, men ikke noget dramatisk.

/ritzau/