I dag tager Mexicos skiprins afsked med OL

Han stiller op i skitøj, der er designet som en mexicansk folkedragt med vest, charmeklud og rødt skærf om livet.

Han bor i Marbella på den spanske solkyst, selv om han er alpin skiløber med mexicansk pas. Og han bruger gerne en prinsetitel i sit navn, selv om fyrstedømmet, som han nedstammer fra, ikke har eksisteret i selvstændig form i 200 år.

Hubertus von Hohenlohe hedder han, og i formiddag er han med i slalom ved OL - 30 år efter debuten i Sarajevo 1984. Dåbsattesten fortæller, at han er 55 år.

- Det her er en happening for ham. Men der er jo et minimumkrav for at stille op til OL, og det har han klaret. Så han har jo et eller andet niveau, siger den tidligere danske world cup-deltager, Mads Bødker.

Han har kendt den jævnaldrende von Hohenlohe, siden de begge forsøgte at slå igennem i alpin skisport i starten af 1980'erne.

Da von Hohenlohe i 1984 for første gang stillede op ved OL, inviterede han Bødker med som træner.

- Han syntes, det var synd, at jeg ikke kvalificerede mig, så han spurgte, om jeg ville hjælpe ham i stedet. Det ville jeg da gerne, siger Bødker.

Hubertus von Hohenlohe har tyske rødder, men er født i Mexico, hvor hans far var udstationeret for at banke en Folkevogns-fabrik op.

Derfor kan han stille op ved OL for Mexico, hvor vinteridrætten ikke ligefrem blomstrer. Der var eksempelvis intet skiforbund i landet, før von Hohenlohe grundlagde det for at kunne repræsentere Mexico i internationale konkurrencer.

Det bedste OL-resultat kom i debuten i 1984, hvor han blev nummer 26 i slalom.

- Man skal huske, at der var mange, der udgik dengang, griner Mads Bødker.

Siden er det gradvist gået ned ad bakke i takt med, at alderen er gået i den modsatte retning.

- Han var som ung en habil skiløber, men han har aldrig været en seriøs idrætsmand. Han har ikke skullet være verdens bedste skiløber.

- Han har stået på ski for sjov og har på den måde nået et rigtig godt niveau. Men det er nok ikke ham, der har ligget og løbet tre minutters max-intervaller op ad bjergskråningerne fire gange om ugen, forklarer Mads Bødker.

Det er næppe af økonomiske årsager, at von Hohenlohe fortsat stiller op, for han siges at være stenrig.

Hans nu afdøde far byggede det fashionable strandhotel Marbella Club og var gift ind i Agnelli-familien, der står bag Fiat.

- Han behøver ikke at gøre det her, fordi han skal have rundstykker på bordet, men han brænder stadig for sporten. Og blandt 55-årige er han formentlig en af de bedste i verden, siger Mads Bødker.

Hubertus von Hohenlohe har varslet, at OL-karrieren slutter i Sotji, så dagens slalom bliver det sidste i det fine selskab.

/ritzau/

Dagens Gossip