I dag træder det nye Folketing sammen

Skrevet af admin

02/07/2015

Mest læste i dag

Folketingets længst siddende medlem, Venstres Bertel Haarder, får en ganske særlig rolle at spille torsdag, når Folketinget holder sit første møde efter valget for 14 dage siden.

Der er nemlig nogle ganske bestemte procedurer, der skal følges, når de 179 politikere mødes første gang efter et valg. En af dem er, at det første møde ledes af det længst siddende folketingsmedlem.

Og det er altså Bertel Haarder, der blev valgt til Folketinget første gang i 1975, men dog har været ude af Folketinget en periode, hvor han sad i Europa-Parlamentet.

Haarder har dermed i dagens anledning titel af aldersformand, oplyser Folketingets administration. Hans opgave er at lede valget af en midlertidig formand, der står i spidsen for Folketinget indtil den permanente formand vælges.

Det sker formelt fredag, men allerede onsdag stod det klart, at der er flertal bag Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.

På torsdagens møde i folketingssalen vælges desuden et udvalg på 21 medlemmer til et udvalg, der skal undersøge, om folketingsvalget for 14 dage siden er foregået efter bogen.

Udvalgets skal blandt andet gennemgå valghandlingen og valgklager og afgive en indstilling til det samlede Folketing om godkendelse af valgene.

Folketingets andet møde bliver afholdt fredag den 3. juli klokken 11. Her vil Folketinget som første punkt stemme om indstillingen fra Udvalget til Prøvelse af Valgene.

Dernæst skal de nye medlemmer skrive under på, at de vil overholde grundloven. Når det er sket, vælger Folketinget sin nye formand samt næstformænd og fire tingsekretærer, der leder møderne i salen, hvis hverken formand eller en af næstformændene kan være til stede.

Det er dog ikke kun formaliteter, der er på dagsordnen. Folketinget skal allerede fredag førstebehandle det forslag om straksopbremsning på asylområdet, som regeringen præsenterede onsdag.

Når fredagens møde er slut, kan Folketinget gå på sommerferie. Folketingets officielle åbning efter sommerferien finder sted den første tirsdag i oktober. Men det betyder dog ikke, at politikerne holder ferie indtil da.

Ofte vil der være udspil fra regeringen og politiske drøftelser i løbet af august og september, ligesom partierne holder sommergruppemøder.

/ritzau/