I Island laver forskere CO2 om til sten

Skrevet af admin

10/06/2016

Dagens topnyheder

Videnskabsfolk i Island mener at have fundet frem til en metode, der kan mindske atmosfærens indhold af CO2. Drivhusgassen skal simpelthen laves om til sten.

Forskere har pumpet CO2 ind i basalt - en vulkansk bjergart - under Island og sat ekstra skub i en naturlig proces, hvor mineraler reagerer på gassen og skaber en slags kalksten, skriver The Guardian.

Resultaterne i det islandske forsøg har forbløffet forskerne, fordi det gik meget hurtigt med at omdanne CO2 til en fast masse. Der gik under to år.

- Vi er nødt til at gøre noget ved stigende CO2-udledning, og dette er den ultimative form for opbevaring - lav det om til sten, siger Juerg Matter fra University of Southampton.

Han har ledet forskergruppen, der offentliggjorde resultaterne torsdag i det naturvidenskabelige tidsskrift Science.

I forsøget pumpede forskerne 230 ton CO2 opløst i vand ned i en dybde af 400-500 meter. De benyttede kemikalier til at spore, hvad der skete, og det viste sig, at over 95 procent af gassen blev til sten inden for to år.

- Fantastisk hurtigt, konstaterer Juerg Matter ifølge The Guardian.

Tidligere har man eksperimenteret med at pumpe CO2 ind i sandsten eller i saltholdige magasiner dybt under jordoverfladen. Her er der risiko for, at gassen slipper ud igen.

Med den nye metode er en af udfordringerne, at det kræver meget vand. Ifølge forskerne er kun omkring fem procent af den opløsning, der bliver sendt ned i jorden, CO2, skriver BBC. Man vil dog kunne bruge saltvand.

The Guardian skriver, at et andet muligt problem er, at CO2-opløsningen i sidste ende måske kan blive omdannet til metan af underjordiske mikroorganismer. Metan er også en drivhusgas. Det er dog ikke sket ved forsøget i Island.

Succesen har fået forskerne til at udvide forsøget og gå efter at sende 10.000 ton CO2 ned i jorden årligt.

/ritzau/