I Lejre er det en ære at sætte sit kryds

Skrevet af admin

18/06/2015

Dagens topnyheder

Tre kvarter før valgstedet åbner, står den første vælger klar foran Lejrehallen. Han har iklædt sig en skrigende gul regnjakke, trodset den styrtende regn og cyklet op for at sætte sit kryds til folketingsvalget.

Han er langt fra den eneste, som står klar, da klokken ringer klokken 09.00 og signalerer, at valget er åbnet. Knap 25 mennesker står i kø med ham, og det er ikke tilfældigt, hvis man spørger et par, som er blandt de første til at stemme.

- Her i Lejre bor der mange glade og engagerede mennesker, som tror på demokratiet. Det må være den bedste forklaring, forklarer manden med et stort smil.

Og der kan være noget om snakken. For i området ved Lejrehallen stemmer alle stort set, hvis man ser på de seneste tre folketingsvalg.

Valgdeltagelsen har været på over 94 procent, og det er det eneste valgsted, som ved de seneste tre folketingsvalg har været i top 10 på valgdeltagelsen.

Det lokale bagerpar er også dukket op for at sætte deres kryds. De nikker genkendende til, at borgerne her i byen er engagerede, og det er de også nede i bagerforretningen, forklarer de.

- Vi har haft kager med blå og rød glasur nede i butikken, og selvom enkelte kunder bedst kan lide den ene smag, så har de altså taget den farve, som repræsenterer dem politisk. Alle vil så gerne snakke politik, siger bageren.

Borgmesteren i Lejre, Mette Touborg (SF), glæder sig over, at borgerne er engagerede, når der skal stemmes.

- Der er en kultur her i området, hvor man engagerer sig i fællesskabet, lokalsamfundet og demokratiet. Det er fantastisk at være borgmester sådan et sted, hvor man virkelig kan mærke, at folk vil hinanden, siger hun.

Området omkring Lejrehallen består af parcelhuse, og her er ingen grå boligblokke. Når man spørger borgerne ved valgstedet, så fortæller de, at de fleste her i nabolaget har uddannelse og job.

Og netop det vil typisk være forklaringen på, hvorfor et valgområde som her ved Lejrehallen har notorisk høj valgdeltagelse. Det siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- Et valgområde med høj valgdeltagelse vil typisk være et område med mange parcelhuse, hvor der bor mange veluddannede mennesker.

- Til gengæld vil der ikke være så mange unge førstegangsvælgere, da de typisk vil være flyttet til storbyen for at studere, og der vil heller ikke være så mange nydanskere. Det er typisk de to grupper, som undlader at stemme, siger han.

I Lejrehallen er smilene brede, og en enkelt vælger udbryder ved udgangen, at det er en festdag.

Også når unge vælgere dukker op og viser deres valgkort med et CPR-nummer, som afslører, at det er første gang, de stemmer, så udløser det et tillykke fra de tilstedeværende.

- Det er vigtigt, at de bliver budt velkommen og føler det som en festdag. De skal føle sig som en del af valget, siger valgstyrerformand Carsten Helles Rasmussen (V).

/ritzau/