I stor sjællandsk svindelsag får anklager hård kritik

Skrevet af admin

19/03/2015

Dagens topnyheder

Forkert brug af straffeloven og et upræcist anklageskrift.

Så kontant og usædvanlig er den kritik, som Retten i Næstved torsdag retter mod anklagemyndigheden i en stor straffesag mod en 57-årig mand, der er kaldt en lokal byggekonge.

Den tiltalte straffes med fængsel i et år, fordi han har aflønnet sine medarbejdere sort. Den tiltalte er fundet ansvarlig for kriminalitet for cirka 1,4 millioner kroner.

Men på langt de fleste punkter frifindes den tiltalte, der er hovedperson i sagen om fusk i firmaet SR Design.

Også en bogholder er kendt skyldig, mens de øvrige seks tiltalte er frifundet.

Straffesagen har varet i over 30 dage, og allerede fra begyndelsen opfordrede retsformanden anklagemyndigheden til at rette i anklageskriftets tiltaler.

De var nemlig på flere punkter upræcist formuleret og svært gennemskuelige.

For eksempel var det ikke til at forstå, hvilken rolle de tiltalte havde haft i nogle af de kriminelle forløb.

Men anklagemyndigheden fulgte ikke kritikken op.

Anklagemyndigheden krævede i sin procedure den 57-årige idømt fængsel i tre år og ni måneder, ligesom ejendommen, hvor den anklagede og hans familien bor, skulle konfiskeres.

Men resultatet ligger altså langt fra anklagemyndighedens påstand.

Manden er frifundet på mange punkter, fordi anklagemyndigheden har brugt bestemmelserne i straffeloven forkert, fremhæves det i dommen.

På grund af de upræcise formuleringer har retten ikke kunnet vurdere, om den 57-årige havde trukket store beløb ud af virksomheden til sine private lommer.

SR Design opførte en række enfamiliehuse. Nogle medarbejdere har arbejdet sort og har derfor fået bøder. Der blev i alt udbetalt sort løn for 2,4 millioner kroner.

Under sagen har nogle af de ansatte vidnet.

/ritzau/