IAAF-præsident beskyldes for lobbyisme for VM-vært

Atletiksporten generelt og den tidligere præsident for Det Internationale Atletikforbund (IAAF) Lamine Diack er i strid modvind i den verserende skandalesag, der handler om systematisk doping.

Nu hives den nuværende IAAF-præsident, Sebastian Coe, også ind i en sag.

BBC er kommet i besiddelse af en mail, som kan indikere, at Coe, mens han var vicepræsident, udførte lobbyarbejde for byen Eugene i USA, der ønskede værtskabet for atletik-VM i 2021 og fik det på ret spektakulær vis.

Med til historien hører, at Sebastian Coe er ambassadør for Nike, der har sit hovedkvarter i staten Oregon, hvor Eugene ligger.

Det er en mail fra Nike-direktør Craig Masback til repræsentanter fra Eugene, som indikerer, at Coe forsøgte at præge daværende præsident Lamine Diack til at vælge Eugene, som var blevet forbigået ved afstemningen om 2019-værtskabet.

- Han (Coe, red.) gjorde det klart, at han støttede Eugenes bud til 2021.

- Men han gjorde det også klart, at han havde formidlet det til Diack og fået et klart svar fra Diack om, at han ikke ville tage skridt mod at vælge en værtsby til 2021 på mødet i april (i Beijing, red.), står der ifølge BBC i mailen.

Det endte dog ganske anderledes, for på mødet i Beijing opfordrede Diack til at afvige fra den normale budproces for byerne og i stedet give værtskabet til Eugene med det samme.

Ifølge flere IAAF-medlemmer, som var med til mødet, gjorde Diack det klart, at han støttede Eugene, og med stemmerne 23-1 (én stemte blankt, red.) blev Eugene valgt og offentliggjort som værtsby kort efter.

I 2007 blev den japanske by Osaka også valgt som VM-vært uden en budrunde.

Beslutningen i Beijing efterlod repræsentanter bag et VM-bud i Göteborg i chok og vrede, da man var godt i gang med at forberede et bud på netop det VM-værtskab.

Faktisk havde svenskerne allerede luftet interessen offentligt, hvorfor en vanlig budproces var forventet.

Sebastian Coe nægter ifølge BBC at have udført lobbyarbejde. Ifølge IAAF-præsidenten har han blot opfordret Eugene til at byde ind på VM i 2021, efter byen tabte kampen om værtskabet to år tidligere.

/ritzau/

Dagens Gossip