Ibis: Fejl at sammenlægge handel og udvikling

Socialdemokraterne hidtidige kultur- og medieordfører Mogens Jensen bliver ikke blot minister for u-landsbistand, men også handelsminister. Men de to områder bør holdes adskilt.

Det siger generalsekretær i ulandsorganisationen Ibis Vagn Berthelsen til U-landsnyt.dk. Han mener, at Mogens Jensen er en stor, stor overraskelse som handels- og udviklingsminister.

- Det er forstemmende, at regeringen nedlægger udviklingsministerposten som selvstændig ressort. De fattige lande har i den grad brug for en stemme, der taler deres sag, siger han og fortsætter:

- Danmarks handelsinteresser er helt legitime, men de kan godt være i modstrid med de fattiges landes interesser. Derfor er der klart brug for at holde de to områder adskilt.

Til gengæld vil personer med anden seksuel orientering ude i verdens u-lande - og især i Afrika - have en klar forbundsfælle i Mogens Jensen, når han sætter sig i ministerstolen for første gang, mener han.

- Med den tiltagende kriminalisering af homoseksualitet i stadig flere afrikanske lande - senest Uganda og Nigeria - er der nok at tage fat på, hvis Danmark ønsker at styrke indsatsen for denne udsatte gruppe og i øvrigt vise sine muskler som stor bistandsyder, skriver U-landsnyt.dk

Også Jann Sjursen, generalsekretær i Caritas Danmark, mener, at der kan være en indbygget modsætning mellem de to ministerområder, og at der er arbejde nok i forhold til udviklingsbistanden.

- Det er jo ikke kun et spørgsmål om at dele penge ud, men først og fremmest at være aktiv i internationale forhandlinger og i forhold til Danmarks programsamarbejdslande, siger han.

- Handel er vigtig for udviklingslandene, men handelsministerposten blev i sin tid ikke just skabt for at gavne udviklingslandene, men derimod dansk eksport. Det kan således være en indbygget modsætning mellem de to ministerområder, siger han.

Mogens Jensen er en af de fire nye ministernavne i den store regeringsrokade, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gennemført, efter at SF fredag trådte ud af regeringen.

/ritzau/

Dagens Gossip