Identitetstyve snyder udenlandske studerende med falske boliger

Skrevet af Morten Larsen

03/09/2015

Mest læste i dag

21-årige Léocadie Ottelard havde set frem til at bo i et værelse med kig til søerne i København, men det eneste hun fik ved ankomsten til Danmark var en lang næse.

Den franske udvekslingsstuderende var blevet udsat for den form for boligfusk på nettet, der i stigende grad rammer udenlandske studerende, når de skal finde en studiebolig i hovedstaden.   

På internettet havde Léocadie Ottelard fundet et værelse ved Sortedams Sø, men da hun i forrige uge mødte op ved lejligheden på Østerbro, stod det lynhurtigt klart, at hun var blevet snydt af en falsk udlejer for over 13.000 kroner.

Alene sad hun på trappestenen foran opgangen, hvor ingen af beboerne havde hørt om et værelse til leje.

Den unge franskmand havde betalt depositum og tre måneders husleje for værelset, der skulle have dannet hjemlig ramme for hendes tid i Danmark, hvor hun skal læse et semester på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby.

En ukendt fupmager, der udgav sig for at være en dansk kvinde, havde skrevet til franskmanden på Just Landed – en hjemmeside for boligsøgende studerende på vej til et studieophold i udlandet.

Den falske udlejer sendte franskmanden et fotografi af en dansk kvindes kørekort.

Læs også: Pas på: Her er de mest udbredte svindelnumre på nettet

- Jeg undersøgte på nettet, om hun (indehaveren af kørekortet, red.) eksisterede og boede i København, hvilket hun gjorde, siger Léocadie Ottelard til Dagens.dk.

For at få værelset i Helgesensgade på Indre Østerbro skulle franskmanden overføre 7.150 kroner, hvilket dækkede én månedes husleje og depositum.

Kort efter skrev bedrageren, at den unge kvinde skulle hoste op med yderligere to måneders husleje.

Forklaringen gik på, at beløbet - der denne gang lød på 6.300 kroner - var en slags sikring for, at den kommende DTU-studerende havde råd til at bo i lejlighedens ene værelse.

Og sådan endte hun med at overføre 13.450 kroner til et udenlandsk kontonummer.

Identitetstyveri
Svindelnummeret gik først op for franskmanden, da hun ved den københavnske dørtelefon ikke kunne finde navnet på den person, som fupmageren havde gemt sig bag.

Da hun kontaktede politiet, begyndte brikkerne at falde på plads.

Politiet forklarede, at den danske kvinde, som franskmanden troede var udlejer, fik stjålet sin pung med kørekortet i for to år siden.

De stjålne legitimationskort har svindleren brugt til at danne sig en falsk identitet på internettet, og på den måde endte Léocadie Ottelard med at få et rigtig dårligt førstehåndsindtryk af Danmark.

Flere bliver taget ved næsen 
På hovedstadens universiteter hører man i stigende grad fra udvekslingsstuderende, der er blevet fuppet til at betale for fiktive lejemål på de mange forskellige boligsider på internettet.

- For tre-fire år siden var det ikke noget, som vi behøvede at advare de studerende om, siger Charlotte Simonsen, direktør for The University of Copenhagen Housing Foundation.

Det københavnske boligmarked er for tiden rødglødende, hvilket blandt andet skal tilskrives de tusindvis af unge, der op til studiestart har travlt med at jagte en bolig.

Franske Léocadie Ottelard er ikke den eneste nye udvekslingsstuderende på DTU, der er blevet fuppet til at betale for en falsk bolig på nettet.

- Indtil videre har vi haft tre studerende, der lige er ankommet og som er blevet snydt, siger Birgitte Viborg, leder af boligformidlingen på DTU.

Boligmanglen i København gør, at hun har svært med at hjælpe de omkring 1.100 udenlandske studerende, der denne sommer er blevet optaget på DTU, med at finde en bolig. 

- Mange af dem bor på vandrehjem, siger Birgitte Viborg og forklarer, at DTU formidler 800 boliger til deres studerende. 

Den stigende svindel af de boligsøgende udvekslingsstuderende gør, at man på DTU er begyndt at advare de nye studerende om ikke at overføre penge til udenlandske kontorer, når de jagter en bolig.

Endnu en i fælden 
Da Léocadie Ottelard stod fortivlet foran det fiktive lejemål på Østerbro, kom et ungt kærestepar forbi.

De hørte om franskmandens ulykkelige situation og tilbød hende husly i en uges tid, og siden har DTU hjulpet den franske kvinde med at få et tag over hovedet.

Til Dagens.dk forklarer folkene bag Just Landed - der var den hjemmeside, som Léocadie Ottelard blev snydt på - at virksomheden konstant forsøger at holde øje med de bedrageriske boligannoncer. 

- Vi tager det her meget seriøst. Selv om vi blokerer hundredvis af annoncer om dagen, så er det ikke godt nyt, hvis én slipper igennem, lyder det fra Just Landed. 

Alligevel fortsætter snyderiet.

Mandag eftermiddag stod en ung tysk DTU-studerende i opgangen til den falske lejlighed på Østerbro.

Her måtte beboerne sende den skuffede tysker ud i regnen med den dårlige nyhed om, at der ikke fandtes et værelse til leje. 

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: