Ihan Haydar har kæmpet i årevis for sit danske statsborgerskab: Jeg føler mig uvelkommen

Hun er kendt som trommeslager i det danske succesband L.I.G.A, og i 2012 vandt hun det danske Melodi Grand Prix som en del af Soluna Samays band. Men på papiret er Ihan Haydar ikke rigtig dansk.

Nu fortæller den 22-årige musiker om den lange og hårde proces, der endnu ikke er slut.

Hun kom til Danmark, da hun var 10 år gammel. Forinden havde hendes far forsøgt at komme til landet seks gange, men var blevet fanget, tortureret og sendt tilbage. Syvende gang lykkedes det og ved hjælp af familiesammenføring lykkedes det ham at få sin kone og deres tre børn med herop fra Irak.

Forældre fik en midlertidig opholdstilladelse, og siden alle børnene var under 18, gjaldt det også for dem.

- Da jeg fyldte 18 år, vidste jeg ikke, at jeg skulle have mit eget opholdskort for at opholde mig i Danmark. Så da jeg ved et tilfælde skulle have tjekket mit pas hos politiet et par uger efter at jeg var fyldt 18, blev jeg nærmest anholdt. Jeg fik en KÆMPE skideballe - de skældte mig ud og holdt mig tilbage i flere timer. Jeg opholdte mig nemlig ulovligt på dansk grund uden en opholdstilladelse, sagde de. Men fejlen lå hos udlændingestyrelsen, da de glemte at informere mig inden jeg fyldte 18, skriver hun i et Facebook-opslag, der er blevet delt og liket af tusinder.

Her fortæller hun, hvordan hun skulle være ‘aktiv medborger’ for at få opholdstilladelse - men at repræsentere Danmark ved Eurovision i Aserbajdsjan, tale flydende dansk, gå på gymnasiet, have tre job, gå til sport og leve et fuldt ud dansk liv var åbenbart ikke nok. Derfor blev hun bedt om at gå op til en medborgerskabsprøve.

Uheldigvis lå den på samme dag, som Ihan Hayday skulle til studentereksamen i dansk. Gymnasieeleven valgte at tage til eksamen og få sin uddannelse, men det betød, at hun føst kunne komme til medborgerskabsprøve et halvt år senere.

Læs også: Tidligere flygtning om dengang, hun kom til Danmark: “Hold op, et dejligt land”

- Hvad der nu fulgte, var 8 måneder, hvor jeg konstant blev truet med at blive sendt hjem, og en tid hvor jeg konstant frygtede for min fremtid. Sikke en behandling...  Efter de 8 måneder fik jeg et brev hvor der stod at der ville gå yderligere 7 måneder, før min ansøgning ville blive behandlet og jeg ville få svar på den. Det endte heldigvis med at jeg fik den permanente opholdstilladelse - altså efter at have betalt 5000 kr. i gebyrer og ventet i halvandet år, fortæller Ihan Haydar.

Derefter skulle hun betale endnu 728 kroner for en prøve, hvor hun skulle svare rigtigt på 40 spørgsmål om Danmark, som selv hendes pæredanske venner havde problemer med. Da den var klaret, måtte hun betale yderligere 1.000 kroner og vente 18 måneder på at få behandlet sin ansøgning om statsborgerskab. Det skete i oktober sidste år.

- Et par måneder efter blev jeg kaldt ind til samtale på politisationen, hvor jeg skulle betale 3.000 kr. og "bevise" at jeg kunne føre en samtale på dansk, og at jeg var integreret. De vidste udemærket, hvem jeg var og kendte mig fra L.I.G.A, så den samtale var FULDSTÆNDIG ligegyldig og hurtigt overstået.

Nu troede Ihan Hayday, at den var hjemme. Men pludselig dukkede en gæld på 82 kroner op fra SKAT. Betalte hun ikke dette beløb indenfor 30 dage, ville de annullere hendes ansøgning om statsborgerskab. Efter flere timer i telefonen med SKAT var de betalt.

Senere måtte hun igennem møllen igen, da en ejendomsskat pludselig skulle betales før tid.

Læs også: L.I.G.A.: Det mest sexede er selvtillid

Den lange og møjsommelige proces har chokeret Ihan Hayday.

- Det kan ikke være rigtigt, at man bliver behandlet på den måde! Nu vil den nye regering endda stramme reglerne, så det bliver endnu sværere at blive statsborger. Hvorfor?!? Tro mig, reglerne er stramme nok! Og jeg har her på det sidste overvejet på det kraftigste at ringe og få trukket min ansøgning tilbage. Jeg vil slet ikke være en del af sådan et samfund, hvis det er sådan, man bliver behandlet. Jeg har slet ikke lyst til at være dansk statsborger, hvis Danmark skal være et så lukket et land, skriver hun.

- Jeg ved ikke med jer, men jeg synes at det er pisse uretfærdigt. Jeg føler mig uvelkommen og er frustreret over måden jeg bliver behandlet på. Danskerne skulle selv prøve at komme hertil.. I skulle prøve at sidde i kø ved Udlændingestyrelsen i 4 timer bare for at få et stempel i passet eller aflevere en ansøgning. I skulle prøve at blive tiltalt som et problem i hvert eneste brev fra det offentlige. I skulle prøve det og se, om I gider at finde jer i det. Det gider jeg ikke.

Læs hele Ihan Haydars beretning om den lange proces her:

 
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Okay, jeg føler at jeg har brug for at komme ud med noget. Som de fleste af jer ved, kæmper jeg lidt med at få dansk...

Posted by L.I.G.A on Thursday, September 3, 2015

 

Dagens Gossip