IKEA-stifter vender hjem som millionær - ikke milliardær

Lige ved Möckelns sydligste bred, knap to timer fra Malmø og godt 1.600 kilometer fra Lausanne i Schweiz mellem indfaldsveje, klippestykker og slanke birkestammer ligger Älmhult - A'et i IKEA. Her voksede Ingvar Kamprad op og efter 40 år i udlandet vender han nu tilbage til det Småland, hvor han grundlagde boligkæmpen.

I 1973 flyttede den innovative svensker til Danmark, derefter gik rejsen til Schweiz, hvor han nu har boet i Lausanne i 30 år. Men efter hans kone Margareta gik bort for halvandet år siden, har Schweiz ikke været det samme.

Derfor flytter Ingvar Kamprad nu tilbage til Älmhult, hvor han har en gammel gård lige uden for byen. Den 87-årige vil nemlig bo sine sidste år nær familie og venner, fortæller familiens talsperson Per Heggenes til Sydsvenskan.

Og hans gamle by ser frem til at få ham hjem. Elizabeth Peltola i Älmhult kommunalråd har skrevet en velkomst på kommunens hjemmeside, hvor hun lover Ingvar Kamprad et velkomstbrev og en indflytterkasse fra kommunen, når han til efterår kommer permanent til byen.

Ud med formueskatten, ind med Ingvar

For som Elizabeth Peltola skriver, så har både Ingvar Kamprad og hans livsværk IKEA stor betydning for den lille by. Og den svenske regering vil højst sandsynligt også se hans tilbagevenden som noget positivt, da regeringen har forsøgt at forbedre forretningsmiljøet i landet ved at afskaffe formueskatten, skriver Financial Times.

Da Ingvar Kamprad forlod Sverige var det nemlig i protest mod de stigende skatter i 70erne og 80erne, som skabte stor debat i det egalitære miljø.

Når IKEA-gubben nu vender hjem, bliver det derfor ikke til formueskat, men han kommer til at skulle betale svensk skat på sine indtægter igen. Flytningen vil dog ikke få andre skattemæssige konsekvenser, fortæller Per Heggenes til Sydsvenskan.

Det vil heller ikke have indvirkning på, hvordan IKEA bliver bestyret, for familien Kamprad ejer ikke længere IKEA-koncernen. Selv om Ingvar Kamprad ifølge Bloomberg er verdens fjerderigeste mand med en formue på 51,7 milliarder dollar, så beløber hans aktiver sig ikke til mere end omkring 750 millioner svenske kroner, skriver Sydsvenskan.

Hans aktiver står mest i bankobligationer og værdipapirer, i blandt andet den svenske bank SEB og Nordea i Luxembourg. Den store forskel på Kamprads private formue og Bloombergs opgørelse ligger i, at IKEA ikke skal tælles med, da Ingvar Kamprad ikke ejer IKEA mere. Det har Per Heggenes og familien forsøgt at få sat på plads i flere år, siger talsmanden til Sydsvenskan. At kontrollere er ikke det samme som at eje, og familien kan ikke tage værdier ud af IKEA. Det understreger nye officielle dokumenter efter boopgørelsen og arveskiftet efter Margareta Kamprads bortgang.

Skatteindkomsterne den svenske stat indkasserer fra Ingvar Kamprad er fra afkastninger på kapitalplaceringer, men hvor meget det bliver, kan Per Heggenes ikke fortælle til Sydsvenskan. Dog skulle det blive et godt afkast, selv om Ingvar Kamprads private formue er et noget andet tal end totalen.

 

Dagens Gossip