IKEA tester for hestekød i 15 lande

Den svenske møbelgigant Ikea har trukket portioner af deres kendte kødboller tilbage fra salg i mindst 15 europæiske lande for at teste, om der er spor af hestekød i dem.

Tilbagetrækningen kommer, efter at tjekkiske myndigheder mandag har fundet hestekød i de svensk producerede kødboller, der serveres i IKEAs restauranter.

Det er producenten Dafgårds, der leverer kødbollerne til Ikea i størstedelen af Europa.

- Vi tager dette meget alvorligt og har tilbagekaldt et-kilos-poser af frosne kødboller fra Slovakiet, Tjekkiet, Ungarn, Frankrig, Storbritannien, Portugal, Italien, Holland Belgien, Spanien, Cypern, Grækenland og Irland, siger firmaets talskvinde Ylva Magnusson.

Både i Danmark og i IKEAs hjemland Sverige er salget af kødboller stoppet.

- Det parti kødboller, som er blevet testet i Tjekkiet, har ikke været solgt i nogen af vores restauranter i Danmark, siger Tine Lindharth, kommunikationsansvarlig i Ikea Danmark.

- Men vi har alligevel valgt at sende kødboller fra de danske varehuse til en analyse, og imens vi venter på svar på den analyse her i Danmark, så har vi valgt at stoppe salget, tilføjer hun.

Årsagen til tilbagetrækningen af kødbollerne er grundet "bekymring fra kunderne", lyder det fra møbelgiganten.

- Vi er i dag blevet informeret om, at vores kødboller kan indeholde spor af hestekød, baseret på test udført i Tjekkiet. Vores egne test har ikke vist nogen spor af hestekød. Vi er naturligvis nødt til at undersøge dette nærmere, skriver Ikea i en erklæring.

Hvis oplysningerne om hestekød i de populære kødboller viser sig at holde stik, er det første gang, der findes hestekød i produkter produceret i Sverige.

Hestekødskandalen har hærget i Europa i over en måned. Det forklædte kød dukkede i første omgang op i Storbritannien og Irland, hvor det blev fundet i hamburgere og færdigretter.

Siden har skandalen bredt sig til flere europæiske lande, heriblandt Danmark.

Også så langt væk som i Hongkong er der fundet hestekød i lasagne, der skulle være lavet af oksekød.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip