»Ikke at handle er også at handle«

LITAUEN: Netop ankommet til møde med EU’s forsvarsministre i Litauens hovedstad Vilnius opretholder NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen presset for en militær aktion imod Syrien, skriver B.dk.

»Jeg håber, at det internationale samfund kan komme overens i forhold til Syrien. Det internationale samfund har et ansvar for at opretholde og håndhæve det internationale forbud mod brug af kemiske våben. Det er grunden til at angrebet med kemiske våben ikke kan ignoreret. Det er grunden til at vi har brug for en håndfast international respons på disse angreb. Ikke at handle vil også være at handle. Ikke at handle vil sende et farligt signal til diktatorer over hele verden om, at de kan bruge kemiske våben, og måske også andre masseødelæggelsesvåben uden at det internationale samfund reagerer«.

Hvis individuelle nationer ønsker at reagere militært på angrebet med kemiske våben i Syrien, forudser NATO-generalsekretæren en kort, målrettet og skræddersyet aktion.

»Og så er der ikke brug for NATO’s kommando- og kontrolfunktioner,« siger Anders Fogh Rasmussen som forklaring på, at han ikke forudser at NATO bliver involveret i dette stadie af konflikten.

Generalsekretæren ønsker ikke at give bud på, hvornår en aktion ideelt set bør finde sted, eller om det kan ende med at der går for lang tid til truslen er blevet fremsat til aktionen faktisk sker.

»Det er en alvorlig sag at beslutte en militær operation. Det adskiller os fra diktaturer, og vi bør værdsætte, at vi bor i demokratier. Derfor bør vi også have tålmodighed,« siger han.

Dagens Gossip