'Ikke overraskende at Grøndahl står bag statsminister-bog'

Bogen er blevet kaldt en smædekampagne mod statsminister Helle Thorning Schmidt (S), og flere har ment, at bogens hovedperson har så mange ligheder med statsministeren, at der nærmest er tale om et personligt angreb mod statsministeren.

Ifølge Berlingskes litteraturanmelder Søren Kassebeer er det ikke overraskende, at det er Jens Christian Grøndahl der står bag værket, selvom bogen »ikke er fantastisk«. Og sammenligningerne med Helle Thorning Schmidt holder ikke langt, mener han yderligere.

»Det er en bog, som på sin egen måde er godt skrevet. Man kan se, at det er en forfatter, som kan sit håndværk,« siger Søren Kassebeer, der selv gav bogen to ud af seks stjerner i starten af september.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), har været en af kritikerne af bogen. At Jens Christian Grøndahl er forfatteren bag pseudonymet Christian Tornbakke, dæmper ikke Magnus Heunickes kritik.

»Det forstår jeg simpelthen ikke. Det er en fuldstændig plat omgang, og jeg havde ærligt talt forventet mig et højere niveau fra hans side«, siger Heunicke til bt.dk.

Søren Kassebeer synes derimod, at bogen langtfra er et angreb eller en kritik af Helle Thorning Schmidt.

»Det, at der er nogle ligheder med den nuværende statsminister, er et litterært greb og lidt en joke. Enhver kan se, når han eller hun læser den, at det her er ikke et portræt eller karaktermord på Helle Thorning Schmidt,« siger Søren Kassebeer, der mener, at Jens Christian Grøndahl bevidst har leget med de små sammenligninger med den nuværende statsminister.

»Han har brugt det for at skabe lidt ekstra spændning eller hype omkring bogen,« siger han.

Jens Christian Grøndahl regnes i dag som en af de vigtigste nyere danske prosaister. Han fik sit store gennembrud til et bredere publikum med romanen »Lucca« fra 1998, som også blev belønnet med De Gyldne Laurbær.

Jens Christian Grøndahl har et stort internationalt forfatterskab bag sig. Hans romaner er udkommet i over 30 lande. Den 53-årige forfatter fremhæves særligt for sin evne til at afdække psykologiske temaer og skildre menneskets grundlæggende ensomhed.

Hovedperson i »Det godes pris«, Ellen Wilson Kock, beskrives som »en Hellerupsild på shopping i arbejderklassen« med »lange luksusben«. Denne Ellen Wilson Kock er gift med en englænder, som er bosiddende London og kun er hjemme hver anden weekend. Børnene går i privatskole. Hun har haft en skattesag på halsen, og hun gjorde lynkarriere i Socialdemokratiet og »sejlede ind som en anden valkyrie på de europæiske avisforsider med sin tale i Bruxelles«.

Dagens Gossip