Ildkugle observeret over Jylland

Natten til tirsdag blev en ildkugle set på nattehimlen mellem Randers og Viborg. Seks forskellige kameraer, der har til formål at observere nattehimlen, optog at den kraftigt brændende meteorit faldt mod jorden.

Ifølge Henning Haack, lektor på KU og ansvarlig for meteoritsamlingen på Naturhistorisk Museum, er en meteorit et kraftig stjerneskud, og kan derfor være en rest af en asteroide eller en planet. Dog er det sjældent, at en ildkugle ses så tydeligt.

- I nat var det heldigvis stjerneklart, og derfor fangede alle vores kameraer ildkuglen. Normalt er de ikke så tydelige, siger Henning Haack.

Ildkuglen bevægede sig gennem atmosfæren med 18 kilometer i sekundet, men omkring 30 kilometer fra jordens overflade slukkede ilden. Derfor tror Henning Haack ikke, at man skal sætte næsen op efter at finde stenen.

- Jeg ville normalt opfordre folk til at gå ud og lede, men i dette tilfælde er sandsynligheden så forsvindende lille, siger Henning Hack.

Selvom der er en lille sandsynlighed for at finde resterne af meteoritten, sker det meget sjældent i Danmark.

- Meteoritter bliver meget sjældent fundet i Danmark, fordi vi har så meget krat og skov, siger Henning Haack.

Der falder omkring tre ildkugler om året i Danmark, men der bliver kun fundet cirka en meteorit hvert århundrede, ifølge Henning Haack.

/ritzau/

Dagens Gossip