Imam anbefaler familieråd i skilsmissesager

Skrevet af admin

07/03/2016

Dagens topnyheder

Selv om en muslimsk kvinde har de danske skilsmissepapirer i orden, risikerer hun, at hendes mand og familie ikke vil acceptere opløsningen af den religiøse del af skilsmissen.

Derfor er der behov for råd bestående af imamer - et familieråd - som kan hjælpe kvinder ud af skilsmisser ved at ophæve det religiøse ægteskab.

Det siger imam Mostafa Chendid, som er formand for Det Islamiske Marokkanske Råd i Skandinavien.

- Det er et stort problem, at en skilsmisse ikke bliver anerkendt, selv om en kvinde er blevet skilt ifølge den danske lovgivning, siger Mostafa Chendid, som selv har hjulpet mange kvinder med at blive skilt.

For få år tilbage startede han sammen med to andre imamer fra tre større moskeer i København et råd, som bevilgede skilsmisser.

Rådet eksisterer ikke længere, blandt andet fordi Mostafa Chendid mødte meget modstand fra de mest ekstreme muslimske miljøer.

I dag tager han som imam stadig stilling til ægteskab og skilsmisser, og sommetider får han også hjælp fra en eller flere andre imamer.

Mostafa Chendid fortæller, at mange kun bliver islamisk gift, og derfor kan en underskrift på et skilsmissepapir ikke hjælpe en kvinde, der vil ud af et ægteskab.

- Mange bliver gift uofficielt, og det betyder, at hvis kvinden vil skilles, og manden ikke vil, så har hun et problem. Så bliver hun nødt til at gå til mig eller en anden imam, som vil hjælpe hende med at komme fri af sit ægteskab, siger han.

TV2-dokumentaren "Moskéerne bag sløret" afdækker, hvordan et såkaldt sharia-råd i Fredens Moské i Aarhus afgør blandt andet skilsmissesager.

Kort efter TV2 bragte historien søndag aften, indkaldte Rabih Azad-Ahmad (R), der er rådmand for kultur og borgerservice i Aarhus Kommune, til hastemøde, hvor det blev besluttet at opløse rådet.

Mostafa Chendid pointerer, at han er dybt uenig i mange af de kontroversielle udtalelser, en række imamer kommer med i dokumentaren, men understreger alligevel vigtigheden af et ægteskabeligt råd.

- Nogle af imamerne tror, at de stadig bor i Mellemøsten, og der er nogle imamer, som kommer med uacceptable holdninger, siger Mostafa Chendid.

Samtidig påpeger han, at TV2 har vinklet for skarpt og trukket problemer frem, som slet ikke eksisterer i Danmark, blandt andet stening.

/ritzau/