IMF advarer imod lån uden afdrag

Den Internationale valutafond (IMF) anbefaler, at Danmark udfaser de ellers så populære lån uden afdrag, der er oppe på at udgøre hele 56 procent af alle lån i private ejerboliger.

De afdragsfrie lån er destabiliserende for boligmarkedet, kan føre til tab i den finansielle sektor og risikerer at svække tilliden til danske realkreditobligationer, hvilket kan få renterne til at stige, vurderer IMF.

Også Standard & Poor’s og Danmarks Nationalbank har anbefalet en langsom udfasning af lån uden afdrag herhjemme, også selv om det ikke kun er realkreditten, men også bankerne, som i dag tilbyder boliglån uden afdrag.

»I mange lande er lån af denne type slet ikke tilladt, så de burde slet ikke være indført. Men nu er det bedst at fase dem langsomt ud,« udtaler seniorøkonom Yingbin Xiao fra IMF i et interview til nyhedsbureauet Bloomberg.

Han tilføjer, at lån uden afdrag har et så stort omfang i Danmark, at det er urealistisk at bede realkreditten stoppe udlånet fra den ene dag til den anden. Så det er over en længere periode at udfasningen bør finde sted, eventuelt ved at sænke den tilladte lånegrænse fra i dag 80 procent til først 70 procent af boligens værdi, så til 60 procent og sidenhen mindre endnu.

Standard & Poor’s har tidligere peget på, at gælden hos danske husholdninger er oppe på 322 procent af de disponible indkomster, hvilket er det højeste niveau i verden. Derfor burde det gøres mere attraktivt for boligejerne at betale en del af denne meget store gæld tilbage, har de frremhævet.

Over de kommende år skønnes op mod 100.000 boligejere at få problemer med at betale afdrag på deres boliglån, når de første ti år uden afdrag begynder at udløbe. De mest udsatte er dem, som købte bolig med afdragsfrie lån, da priserne toppede i 2006 og 2007, og som i dag har den samme store gæld, men også en bolig, der er betydeligt mindre værd. De kan få problemer i 2016 og 2017 med at få et nyt lån uden afdrag, fordi lånet så kommer til at udgøre mere end 80 procent af boligens nuværende pris.

Hele dette problem vil dog forsvinde af sig selv, hvis boligpriserne begynder at stige i rask tempo. Men det er næppe den mest realistiske mulighed.

De store prisfald på boliger siden 2007 har presset dansk realkredit til at afsætte over 100 milliarder kroner mere til sikkerhed, fordi udlånet løbende ikke må udgøre mere end 80 procent af boligernes værdi. Andre store summer er også sat af, for at leve om til mere skrappe internationale kapitalkrav. Begge dele har været med til at presse realkredittens bidrag op, hvorfor boliglån er blevet betydeligt dyrere i rene omkostninger til realkreditten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip