IMF: Grækenland har brug for massiv ekstra gældshjælp

Netop som den græske regering onsdag skal stemme om en række vigtige reformer for at få hjælp udefra til at redde landets økonomi, melder Den Internationale Valutafond (IMF), at det ikke nytter noget.

Selv med den seneste aftale med eurolandene fra mandag, så vil regeringen i Athen umuligt kunne klare sig igennem med den europæiske redningsplan. Dertil er den græske gæld alt for stor, hedder det.

IMF konstaterer, at den græske gæld i løbet af to år vil stige til 200 procent af bruttonationalproduktet, og det niveau er så højt, at det ikke giver mening at tale om, at der er fundet en løsning på den græske gældskrise, skriver IMF ifølge BBC.

Det er "i høj grad ikke bæredygtigt", lyder det.

I papiret, der blev lækket tirsdag aften, skriver valutafonden, at det kan blive nødvendigt at give Grækenland afdragsfrihed på sin enorme milliardgæld i op til 30 år for at holde økonomien oven vande.

Valutafonden anbefaler også, at eurolandene eftergiver en del af den græske gæld. Et forslag, som tidligere er blevet afvist af eurolandene.

Det sidste kunne være sød for musik for den græske regering, men premierminister Alexis Tsipras må være stærkt bekymret for, at IMF saver benene over på den aftale, som han mandag indgik med eurolandenes stats- og regeringschefer.

Ikke mindst når han senere onsdag skal forsøge at få flertal i det græske parlament for en skattereform, forhøjelse af momsen, højere selskabsskatter og en højere pensionsalder.

Modstanderne vil kunne henvise til, at selv IMF ikke tror på, at det vil nytte noget.

- Den dramatiske forværring af gældsbæredygtigheden understreger behovet for gældslettelse i en skala, der vil gå langt videre, end hvad der er blevet overvejet til dato - og hvad der er blevet foreslået af ESM (eurozonens redningsfond, red.), skriver IMF i analysen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Grækenlands gæld kan nu kun gøres bæredygtig gennem gældslettende tiltag, der går langt videre, end hvad Europa har været villig til at overveje indtil videre, konstaterer IMF.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip