Indblik i Ukraines uro: Tiden arbejder for Janukovitj

Mens demonstranter og sikkerhedsstyrker udkæmper blodige kampe i centrum af Kijev tirsdag aften, tikker tiden til fordel for Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.

For flertallet ønsker ikke de voldelige tilstande, der har præget den tidligere sovjetrepublik i længere tid, lyder det fra Karsten Jakob Møller, senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Tiden har arbejdet for Janukovitj, og oppositionen fremtræder mere og mere splittet. Han har også forhandlet med den parlamentariske opposition på den side, og hans folk har forhandlet med nogle af grupperne på Maidan-pladsen, siger Karsten Jakob Møller.

Efter en rolig periode brød det ud i lys lue tirsdag, dagen efter at regeringen mandag havde vedtaget en amnestilov og dermed faktisk imødekommet et ønske fra oppositionen.

- Dagens uro skyldes en frustration blandt mange af de grupper, der har demonstreret, over, at der ikke sker fremskridt i forhold til deres væsentligste krav.

- Det afgørende er, at mange af demonstranterne ser, at de er ved at tabe det hele på gulvet, og derfor lægger de maksimalt pres på, for at vælte ham og få udskrevet valg.

Tv-billeder fra Kijev viser, hvordan begge parter i konflikten er rustet professionelt til kamp. Ni personer har mistet livet tirsdag - to politibetjente og syv civile.

- Der er mange grupperinger. Blandt andet er der nogle meget højreradikale grupper, som er meget militante. De har efterhånden fået mere tilslutning, end godt er, fordi tingene er trukket ud.

- Blandt de almindelige demonstranter har man langt hen ad vejen mistet tilliden til den parlamentariske opposition. Det, tror jeg, er en ret afgørende faktor.

- Men flertallet af dem, der demonstrerer og ønsker grundlæggende ændringer i Ukraine - og dem er der mange af - de ønsker det fredeligt, de ønsker ikke denne vold, siger Karsten Jakob Møller.

I det store billede er Ukraine delt mellem øst og vest. Oppositionen har opbakning i vest, mens der østpå og sydpå er opbakning til den russiske linje med Viktor Janukovitj i spidsen.

- I de østlige dele af landet er der pæn støtte til Janukovitj, det skal man ikke tage fejl af, siger seniorforskeren og peger på dannelsen af "den ukrainske front", der støtter Janukovitj-linjen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip