Indbrudstyvene var flittige i årets sidste uger

Mens de fleste danskere holdt juleferie og hyggede i familiens skød, lå de langfingrede, sortklædte indbrudstyve langt fra på den lade side.

Det viser Rigspolitiets samlede opgørelse over antallet af indbrud begået i ugerne omkring jul og nytår.

Tallene viser, at der er blevet hapset fladskærme, smykker og andre værdier ved hele 2694 jule- og nytårsindbrud i 2013. Det er 277 flere indbrud end i 2012, og den udvikling er ikke tilfredsstillende, lyder det fra Rigspolitiet.

- Vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over, at vi har set denne stigning i juledagene. For hen over hele året ser det faktisk ud til, at vi lander på et ganske fint resultat, siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen.

En betydelig del af stigningen kan skyldes kriminelle bander fra andre lande, forklarer han.

- Erfaringsmæssigt ved vi, at enkelte bander, som kan være omrejsende kriminelle, kan nå at begå utrolig mange indbrud, hvis de er professionelle nok. Derfor skal der ikke så meget til, før det trækker statistikken i den forkerte retning, siger han og tilføjer:

- Men det er svært at sige, hvad der præcis er årsagen. Vi kan bare konstatere, at det har udviklet sig anderledes i de seneste par uger, end vi havde håbet.

Trods tyvenes arbejdsomhed denne jul har udviklingen faktisk set ganske fornuftig ud siden 2009, hvor der blev begået hele 3315 indbrud i årets sidste uger.

Det skyldes ifølge Thomas Kristensen en målrettet indsats i politikredsene, og at politiet har brugt mange kræfter på at forklare danskerne, hvad de selv kan gøre for at undgå uønsket besøg.

- Vi har blandt andet besøgt gamle kendinge og mindet dem om, at vi holder øje med dem. Og vi har fortalt danskerne, at man jo kan sørge for, at ens hus ser beboet i juledagene eller holde øje med mistænkelige personer i nabolaget, siger han.

Indbrudsstatistikken dækker perioden fra 20. december 2013 til og med 3. januar 2014.

/ritzau/

Dagens Gossip