Indgreb får lærerne på gaden

Lokalafdelingerne af Danmarks Lærerforening i landets tre største byer opfordrer medlemmerne til at fatte bannere og gå på gaden som reaktion på regeringens forslag til et lovindgreb i lærerkonflikten.

»Det er et meget ubalanceret indgreb, der hælder klart til arbejdsgivers side. Regeringen fik det, som de gerne ville have - nemlig en fuldt finansieret folkeskolereform, som finansieres via lærernes overenskomst,« siger formand for Aarhus Lærerforening, Søren Aakjær, som er stærkt utilfreds med forslaget.

Derfor har han inviteret alle sine medlemmer til demonstration torsdag klokken 16.30 ved Aarhus Rådhus.

»Der er ikke noget loft over undervisningen. Kommunerne kan give eleverne alle de timer, man vil, det er bare lærerne, der med deres arbejdsvilkår betaler regningen. Det er ikke et balanceret indgreb, men et decideret overgreb,« siger Søren Aakjær, der torsdag klokken 16.30 har inviteret alle sine medlemmer til demonstration ved Aarhus Rådhus.

I København lyder der også en opfordring til lærerne til at demonstrere utilfredsheden. Her har Københavns Lærerforening indbudt til demonstration på Christiansborg Slotsplads torsdag fra klokken 16.

»Jeg er skuffet og bekymret for folkeskolens fremtid. Det her ligner en tilbagevending til 1950erne, da skolelederen ordnede det hele bag sit skrivebord. Siden fik vi en anden kultur, hvor medarbejderne blev inddraget. Men indgrebet er et stort tilbageskridt, der slet ikke svarer til de udfordringer, folkeskolen står overfor,« siger Jan Trojaborg, formanden for Københavns Lærerforening.

Hos Odense Lærerforening mener formand Anne-Mette Kæseler Jensen, at indgrebet efterlader lærerne skuffede og desillusionerede.

»KL har fået den aftale, de ville have, og som egentlig var forfattet i Moderniseringsstyrelsen. Hvordan tror man, at man kan skabe begejstring og ansvarsfølelse hos lærerne over sådan et ensidigt diktat,« spørger Anne-Mette Kæseler Jensen, som holder demonstration i Flakhaven i Odense.

I Esbjerg er der ikke varslet demonstration, men lærerformand Kenneth Nielsen mener, at kommunerne har vundet »10-1« over lærerne.

»Krigen er tabt, nu er det næste spørgsmål hvem, der kan vinde freden. Vi vil udfordre skolelederne og spørge, hvad de har tænkt sig at bruge deres ledelsesret til. Om ikke andet har vi fået et helt enestående sammenhold i Danmarks Lærerforening ud af denne konflikt,« siger Kenneth Nielsen.

I Aarhus ser lærerformand Søren Aakjær et enkelt lyspunkt.

»Vi har - som jeg vurderer det - fortsat mulighed for at lave lokale aftaler, hvor vi kan forhandle med kommunerne om, hvordan man udmønter den her aftale. Det er positivt, og jeg ser frem til en dialog med Aarhus Kommune om det,« siger Søren Aakjær.

Dagens Gossip