Indien: Dødsstraf skræmmer ikke voldtægtsmænd

Inderne har kastet sig ud i en ophedet diskussion af dødsstraf og voldtægt, dagen efter at fire indiske mænd blev dømt til døden for gruppevoldtægt og drab på en 23-årig kvindelig studerende sidste år i New Delhi.

Flere menneskerettighedsgrupper i landet udtrykker højlydt bekymring over dommen og siger, at dødsstraf næppe vil hjælpe noget på det omfattende problem med voldtægter.

Fredag faldt dommer Yogesh Khannas afgørelse, at de fire mænd skal "hænges op i halsen til de dør" for deres skyld i en gruppevoldtægt i en bus i New Delhi i december sidste år.

Efter strafudmålingen fredag fejrede mange indere dommen i gaderne, hvor de delte slik med hinanden.

Rettighedsgruppen Avaaz kritiserer imidlertid dommen, og kræver at regeringen i stedet indleder en større oplysningskampagne for at stoppe "voldtægtsepidemien".

- At henrette disse mænd bringer ikke denne kvinde, som er blevet voldtaget, tilbage til livet, og det ændrer ikke på problemet med voldtægter. Det eneste, der hjælper, er en omfattende oplysningskampagne, skriver Avaaz.

Sagen om voldtægten og de fire dødsdømte fylder meget på forsiderne af flere indiske aviser lørdag.

"De viste ingen nåde, de fik ingen nåde", hedder det på forsiden af den engelsksprogede Hindustan Times, mens Times of India skriver "Fire dødsdømt for en fej, djævelsk og brutal forbrydelse."

Op til retssagen opstod et folkekrav om, at de fire skulle henrettes.

Sidste år blev der registreret 24.923 voldtægter i Indien ifølge regeringens officielle statistikker, men det reelle tal vurderes at være noget højere, da kvinder frygter konsekvenserne af en anmeldelse.

I en leder skriver avisen The Hindu i en sønderlemmende kritik af dommen, at den alene giver en "falsk trøst af gengældelse".

En kvinderettighedsaktivist Kavita Krishnan fra Foreningen af Progressive Kvinder Over Hele Indien mener, at dommen næppe vil virke afskrækkende.

- Ved den samme domstol er der sket frifindelse i 20 ud af 23 voldtægtssager. Potentielle gerningsmænd kan se, hvor lille risikoen for en dom er, for slet ikke at tale om en straf, siger Kavita Krishnan.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip