Indien-ekspert: Kæmpe kulturforskelle skyld i voldtægt

Forklaringen på, at kvinder bliver voldtaget i Indien, kan muligvis findes i landets store kulturforskelle.

Tirsdag aften kunne der tilføjes endnu et tilfælde til den kedelige statistik: En 51-årig dansk kvinde blev angiveligt gruppevoldtaget i New Delhi.

Indienkender Thomas Sehested mener, at de store kultursammenstød i landet kan være skyld i voldtægterne.

- Der er et voldsomt møde med en moderne kultur i form af kvinder, der går vestligt klædt, og et meget fasttømret kønsrollemønster, siger Thomas Sehested, der er forfatter til bogen "Indien - verdens næste stormagt".

Indiske mænd, der flytter fra et bondesamfund og ind til storbyen for at finde arbejde, er et tydeligt billede på kulturforskellene i Indien.

- Unge mænd fra landsbyerne er vokset op med et konservativt kønsrollemønster. Når de kommer til de store byer, møder de kvinder, der går frit rundt og minder om kvinderne fra Bollywood-film, siger han.

På den måde bliver kvinderne mere tilgængelige for mændene, påpeger han.

De indiske konservative værdier bygger på, at kvinder og mænd er adskilt, og ens seksuallyst er noget, man undertrykker og ikke viser offentligt.

- Går man en tur i en park i det sydlige Indien, kan man se unge forelskede par sidde og holde i hånd halvskjult, siger han.

En voldtægtssag, der var særligt omtalt i verdens medier, var gruppevoldtægten af en 23-årig kvindelig studerende, der senere døde af sine kvæstelserne i 2012.

Thomas Sehested slår fast, at der er kæmpe stor opmærksomhed på problemet i Indien. Især fordi veluddannede kvinder i storbyerne føler, at de får krænket deres ret til at gå frit på gaden.

For ham er det ikke en hjælp, at man har skærpet straffen for voldtægt i Indien. Der skal oplysning og en holdningsændring til, før man kommer problemet til livs.

/ritzau/

Dagens Gossip