Indien inviterer Sudans efterlyste leder til topmøde

Indien har inviteret Sudans præsident, Omar Hassan al-Bashir, til et topmøde, selv om han er efterlyst for krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol, ICC, siger regeringskilder i New Delhi til avisen Indian Express.

Indien er ikke medlem af ICC i Haag og ventes ikke at efterkomme domstolens anmodninger om at anholde al-Bashir.

- Vi vil handle i overensstemmelse med vores internationale juridiske forpligtelser, siger en talsmand for den indiske regering, Vikas Swarup, til avisen.

Ikke-medlemslande er ikke legalt forpligtet til at adlyde domstolen.

New Delhi har inviteret al-Bashir til et topmøde sammen med 54 andre stats- og regeringsledere til et topmøde for Indien og Afrika 26. oktober.

Sydafrikas myndigheder undlod at pågribe Sudans præsident i juni, da han besøgte landet.

Al-Bashir beskyldes for krigsforbrydelser under den blodige konflikt i Darfur.

Han kunne alligevel deltage i en konference i Den Afrikanske Union i Sydafrika.

Sydafrika er medlem af ICC, og landet har dermed pligt til at følge en arrestordre fra domstolen.

Det er endnu uklart, om sagen får konsekvenser for det afrikanske lands medlemskab.

Sydafrika sagde, at man undlod at pågribe Omar Hassan al-Bashir, da han under sit besøg var beskyttet af diplomatisk immunitet som gæst af Den Afrikanske Union.

Over 300.000 mennesker er blevet dræbt under vold, hungersnød og sygdomsepidemier i Darfur i Sudan siden 2003. To millioner er blevet tvunget på flugt fra deres hjem.

ICC udsendte i 2009 en arrestordre på Bashir, der beskyldes for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Darfur-regionen.

Hele Bashirs regeringstid har været præget af konflikter. Først borgerkrigen mod Sydsudan, der sluttede i 2005. Siden krigen i Darfur, hvor Sudans regeringshær støttet af den arabiske Janjaweed-milits bekæmpede oprørere fra Darfur.

Bashir er Sudans hidtil længst siddende præsident. At han har siddet så længe i et så konfliktfyldt land, tilskrives hans evne til at appellere til såvel generaler som islamister, som stod bag ham, da han tog magten i 1989.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip