Indien træder på visum-bremsen

»Det er ikke sådan, at man ikke kan få visum, men det tager bare utrolig lang tid. Hvor det i gamle dage tog få dage at få det, tager det nu uger,« siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, til Berlingske Nyhedsbureau.

Han har et klart indtryk af, at danske visum-ansøgninger ikke behandles på samme måde som ansøgninger fra mange andre lande.

»Forskellen er til at få øje på, når man arrangerer rejser, hvor flere nationaliteter deltager. For nogles vedkommende er der ingen problemer med at få visum, mens det for andre tager noget tid. Man ser også, at nogle stilles ekstra spørgsmål i forhold til den ansøgning, man har sendt ind,« siger han.

Meldingen fra Danmarks Rejsebureau Forening kommer samtidig med tal, der viser, at den danske vareeksport til Indien faldt med 17,8 procent fra 2011 til 2012. Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) mener, at en del af forklaringen på faldet skal findes i det betændte forhold mellem de to lande i kølvandet på terrorsagen mod danskeren Niels Holck. I 2011 fastslog Østre Landsret, at Holck ikke kan udleveres til retsforfølgelse i Indien, hvor han i 1995 var med til at kaste våben ned fra et fly til en oprørsgruppe.

Danmarks Rejsebureau Forening har fra indisk side fået at vide, at man blot følger reglerne i forbindelse med behandlingen af de danske visum-ansøgninger.

»Der er et interessant sammenfald mellem Niels Holck-sagen og stramningerne, men ambassaden siger selv, at det er et spørgsmål om, at man bare følger reglerne,« siger Lars Thykier.

Hos rejsearrangøren Apollo medgiver man, at det i løbet af det seneste års tid er begyndt at tage lidt længere tid at skaffe danskerne visum til Indien.

»Men det har ikke været sådan, at det ikke har kunnet lade sig gøre. Det har egentlig ikke været så galt, som man kunne have frygtet,« siger Apollos kommunikationschef, Rikke Koks Andreassen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Apollo har en intern medarbejder til at skaffe danskerne visum til Indien og de øvrige lande.

»Det er svært at sige, hvad det er, der gør, at visum-processen trækker lidt ud i forhold til Indien. Da det er nogle interne linjer hos dem, som vi ikke kender, skal jeg ikke gøre mig klog på, hvad der gør det,« siger Rikke Koks Andreassen.

Dagens Gossip