Indiens leder besøger overraskende Pakistan

Skrevet af admin

25/12/2015

Dagens topnyheder

Indiens premierminister, Narendra Modi, vil overraskende besøge Pakistan fredag for at føre drøftelser med landets regeringsleder, Nawaz Sharif.

Det er første gang i et årti, at en indisk regeringsleder besøger Pakistan. De to landes forhold er præget af rivalisering, og de har udkæmpet tre krige siden uafhængigheden fra Storbritannien i 1947.

Modi og Sharif genoptog kontakten på topniveau, da de kortvarigt mødtes til en samtale ved klimatopmødet i Paris i sidste måned. Her talte de om en genoptagelse af en fredsdialog, som er i fare for at blive undergravet af militantes angreb og en traditionel mistillid mellem de to ærkerivaler.

Modi, der har været i Kabul i Afghanistan for at overvære åbningen af en ny parlamentsbygning, som er bygget med hjælp fra Indien, siger, at han vil besøge Pakistan på vej hjem.

- Jeg ser meget frem til at møde premierminister Nawaz Sharif i Lahore i dag, som jeg besøger på vej hjem til Delhi, skriver Modi på sin Twitter-profil.

Det i forvejen spændte forhold mellem Pakistan og Indien bliver jævnligt forværret af voldelige sammenstød i Kashmir, som tidligere har forårsaget to krige mellem de to lande.

Begge lande påberåber sig retten til Kashmir, hvor Pakistan kontrollerer den nordvestlige del med tre millioner indbyggere. Indien kontrollerer den sydøstlige del, hvor der bor ni millioner mennesker.

Pakistan afviser Indiens beskyldninger om, at det er større terrorgrupper, der bekæmper de indiske myndigheder.

/ritzau/Reuters