Indkaldte eksperter belaster Eva Kjers miljøregnestykke

Skrevet af admin

22/02/2016

Mest læste i dag

Regeringens regnemetode er problematisk, når den i forbindelse med sin landbrugspakke får fremtidens kvælstofregnskab til at gå i grønt plus de næste seks år.

Det mener seks ud af de syv indkaldte eksperter forud for en hasteindkaldt forskerhøring i Folketinget tirsdag, skriver Berlingske.

Også eksperter, som blå blok selv har indkaldt, kalder regeringens regnestykke for misvisende.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har gentagne gange forsvaret regnestykket, og hun har til Folketinget oplyst, at den nye landbrugspakke forbedrer forholdene for landbruget samt gavner miljøet.

De seks eksperter fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet er alle indkaldt af Folketingets miljøudvalg. Nogle er indkaldt på initiativ af rød blok, mens andre er indkaldt på initiativ af blå blok.

De seks forskere, som udtaler sig inden høringen, ser forskelligt på, hvor miljøvenlig landbrugspakken er på sigt.

Men de er enige om én ting: Regeringen begår en afgørende fejl, når den opgør, hvor stor effekt den såkaldte baseline, der dækker over udefrakommende faktorer som rensningsanlæg og nybyggeri, har i 2016.

Regnskabet for 2016 indeholder i virkeligheden også baselineeffekter fra de tre seneste år.

- Ministeriets regnestykke inddrager effekter fra tidligere år, og det er efter min mening ikke retvisende, hvis man vil vise kvælstofeffekten for landbrugspakken i de enkelte år, siger Svend Christensen, professor og institutleder ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, til Berlingske.

Karen Timmermann, seniorforsker og havbiolog ved Aarhus Universitet, er også skeptisk ved regnestykket.

- Det er i hvert fald ikke den måde, man normalt ville gøre tingene op på. Der kigger man på det foregående år og holder det op mod det tidspunkt, hvor ændringerne kommer.

- Hvis man gør det, så vil man se, at der bliver udledt mere kvælstof i de første år af landbrugspakkens levetid, siger hun.

Oppositionen mener, at ministeren har misinformeret Folketinget i sagen. Men landbrugspakken vil overleve. De Konservative vil trods skepsis ikke trække sig fra aftalen.

Blå bloks mindste parti vil dog kæmpe for at få en grøn tillægsaftale på plads.

/ritzau/