Indkøbsvaner: Her er det danskerne er flove over i indkøbskurven

Coop har bedt danskerne om at svare på, hvad de er mest flove over at købe. Udover at indkøb af de personlige hygiejneting som bind, tamponer og toiletpapir kan føles en anelse pinlige at stå med i køen i Kvickly, kunne noget tyde på, at vi danskere gerne vil se mere sunde ud, end vi rent faktisk er.

For vi skammer os over at købe slik og chips, men vi er heller ikke ovenud begejstrede for at vise vores indkøb af sodavand, kage, fløde, smør og færdigretter. Det skal dog stadig ned i kurven - dog allermest i Nordjylland, hvor nordjyderne er dem, der køber mest slik.

Samtidig viser Coops tal også, at salget af chips er steget de seneste år.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Men alt det usunde skal jo opvejes af noget sundt. Coops undersøgelse viser også, hvad vi dårligst kan undvære, hvad der ser godt ud i kurven, og hvad der giver os god samvittighed.

Og vi er fortsat ganske traditionelle og skal have vores mælk, brød og kød, mens det helt klart er grøntsager og økologi, der giver os den bedste samvittighed – og det åbentbart mest i København og Århus og omegn, hvor beboerne dér er blandt de, som køber mest økologi.

Desuden kan Coop vise, at selvom Danmark er et lille land, så er vi meget forskellige, når vi handler ind. For eksempel er de voldsomt glade for rugbrød i Tønder, mens Københavnerne ikke vælger det til madpakken.

Undersøgelse: Danskerne hader grøn peberfrugt

Borgerne i Nordsjælland kan godt lide lam, men er knap så glade for at spise gris – det er de til gengæld på Mors. På Frederiksberg elsker de chili – det er de knap så glade for i Jylland.

Og så kan Coop også gøre op med nogle ret så fasttømrede myter. Det er nemlig ikke mødrene på Østerbro i København, der burde bære navnet ’speltmor’. Østerbro kommer nemlig langt nede på listen over byer og områder, hvor der købes flest speltprodukter.

Faktisk er der endnu flere speltmødre i de midtjyske byer – ligesom beboerne i Whiskybæltet køber mest gin.

LÆS OGSÅ: Forældre bruger børnepenge på sexlegetøj

Danskernes indkøbsvaner

Rugbrød

Jyderne elsker rugbrød. Især borgerne I Tønder køber meget rugbrød sammenlignet med resten af landet. 9 af de 20 byer, som køber mest rugbrød ligger i Region Syddanmark. Region Hovedstaden køber ikke så meget rugbrød – og 8 ud af 20 byer, som køber mindst rugbrød ligger i Region Midtjylland.

Spelt

Speltmødrene bor fortsat I København, da de tre byer, der sælger væsentligt flere speltprodukter, ligger I hovedstadsområdet. Men Østerbro, som har været udnævnt til ‘2100 spelt’ køber markant mindre spelt end byer i det midtjyske.

Midtjyske byer udgør således plads 4-10 på listen over byer, hvor der sælges flest speltprodukter. De byer, der køber færrest speltprodukter, ligger I region Syddanmark. Otterup på Nordfyn er den by, hvor borgerne køber absolut færrest speltprodukter.

Chili

Københavnerne er dem, som er mest glade for chili, mens de i det jyske ikke har de stærkeste smagsløg. Det er også københavnerne og byer på Nordsjælland, der ligger i toppen, når det handler om at købe ingefær. Men sjovt nok er de også helt med på bølgen i Rørvig – det er de til gengæld ikke i Marstal.

Økologi

Københavnerne på Vesterbro er dem, som køber mest Änglamark (økologisk), nemlig 12,4 procent, hvilket er lige lidt mere end århusianerne. 4 af de 5 fem byer (omkring 1,5 procent), som køber mindst Änglamark ligger i region Syddanmark.

Slik

Nordjyderne er de, som spiser absolut mest slik, mens de byer, hvor der købes mindst slik i Danmark, ligger ved den tyske grænse.

Kød

Folk i de nordsjællandske byer køber mest lam, men er sammen med f.eks. århusianerne blandt dem som køber mindst svin. Det er nordjyderne – især dem i Vils – til gengæld glade for.

Chokolade

Faktisk er det ikke kvinder, som er mest glade for chokolade – det er mændene, som køber mest af det.

Alkohol

Nok går de nordsjællandske byer uden for København for navnet ’Whiskybæltet’. Men beboerne i de eksklusive postnumre er langt gladere for gin og Calvados.

Kondomer

Danskerne køber flest kondomer i juli og i de mørke måneder. Især i december er der godt gang i kondomsalget, mens det falder stærkt i januar.

Dagens Gossip