Indonesien vil henrette narkodømte

FN har udtrykt dyb bekymring over, at Indonesien gør klar til henrettelser af 14 personer, der er dømt for narkotikasmugling.

Flere udlændinge er med i gruppen, som kan blive henrettet allerede fredag, selv om der er rejst hård international kritik af Indonesiens "uretfærdige" praksis med dødsstraf.

Den indonesiske rigsadvokat, Muhammad Prasetyo, siger, at 14 personer - deriblandt statsborgere fra Nigeria, Pakistan, Indien og Zimbabwe - er sat i isolation og vil blive henrettet i denne uge.

Menneskerettighedsgrupper og udenlandske regeringer samt FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, har udtrykt dyb bekymring over de planlagte henrettelser.

- Den stigende brug af dødsstraf i Indonesien er frygtelig foruroligende, og jeg opfordrer regeringen til at ændre denne praksis, som er uretfærdig og uforenelig med menneskerettigheder, siger højkommissæren i en skriftlig erklæring.

Han siger, at i henhold til folkeretten, så må lande, der ikke har ophævet dødsstraffen, kun anvende den ved "de mest alvorlige forbrydelser", hvilket af de fleste opfattes som drab eller intention om drab.

Pårørende og repræsentanter fra de dømtes respektive ambassader besøgte onsdag de dødsdømte fanger i et topsikret fængsel på øen Nusakambangan, hvor indoneseren foretager henrettelser.

Indonesien, som har en af verdens hårdeste lovgivninger over for narkotika, henrettede 14 narkotikasmuglere sidste år. De fleste var udlændinge.

Aktivister har forsøgt at øge presset på Indonesiens præsident, Joko Widodo. Amnesty International siger, at henrettelser vil bringe hans regering "om på den forkerte side af historien."

Indoneserne gennemførte de seneste henrettelser i april 2015.

Foruden en indoneser lod styret i Jakarta to australiere, en brasilianer og fire nigerianere henrette på fængselsøen sidste år.

Australien kaldte dets ambassadør hjem fra Jakarta på grund af det, som australierne betegnede som grusomme og unødvendige henrettelser.

ritzau/AFP

Dagens Gossip